SVETSKI DAN POEZIJE 2013: ŠTA MOŽE PESMA? Program obeležavanja Svetskog dana poezije 2013. godine imaće svoj fokus na angažovanoj, kritički evokativnoj, eksperimentalnoj i izvođačkoj poeziji i pokušaće da ukaže na neke pravce kretanja i status savremenog pesništva u regionu i svetu.

 

Može li pesma da utiče na društvene tokove ili da vodi ka suočavanju s prošlošću? Da li je moguće uspostavljanje nove veze između poezije i čitalaca? Kakva je uloga pesnika u ovom dobu? Zašto pesnici tragaju za drugačijim načinom predstavljanja pesništva? To su, između ostalih, pitanja na koja će predstojeći Svetski dan poezije pokušati da odgovori.

 

Tema „Šta može pesma?“ u najširem smislu treba da otkrije kakav potencijal poseduje angažovana poezija, čemu vode formalne promene u pesništvu i u kolikoj meri multimedijalnost i klupska čitanja utiču na veće interesovanje za poetsku reč. Traganje za odgovorom na pitanje „Šta može pesma?“ podrazumevaće diskusije, čitanje i izvođenje poezije i prateće programe. Svetski dan poezije Šta može pesma? Tokom manifestacije obeležavanja Svetskog dana poezije publici će se predstaviti autori iz zemlje i regiona, kao i poetska grupa „Orbita” iz Letonije.

 

Ove godine program u Kulturnom centru Beograda biće centralni segment šire kulturne mreže obeležavanja Svetskog dana poezije, čiji će deo biti programi u Kulturnom centru Novog Sada i Pančeva. Manifestaciju će, kao i do sada, pratiti štampani program (katalog, lifleti, plakati, bukmarkeri).


 

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I
Četvrtak, 21. mart
16.00 – Diskusija: Prostor pesme

 

Autorka i moderatorka: Dragana Mladenović
Učestvuju: Artur Punte, Milan Mijatović, Dragoslava Barzut, Dragan Protić Prota, Roland Orčik, Danilo Lučić


POP UP knjižara, Trg Republike 5
Četvrtak, 21. mart od 21h

 

Autori Pesničenja, Poezina, Trećeg Trga, ARGH-a i Šinobusa (po izboru urednika ovih projekata): Goran Korunović, Uroš Kotlajić, Goran Živković, Nikola Oravec, Jelena Savić, Slobodan Ivanović, Anja Marković, Roland Orčik, autori/ke Pesničenja.


 

Autori Poezina:

 

Goran Živković – Gorki (1984) recepcioner, noćni čuvar i koktel-majstor na brojnim pesničkim susretima i slem festivalima širom Srbije i Makedonije. Sa Miljanom Milanovićem 2010. priredio je zbornik Tortu kroz prozor. U Novom Sadu 2011. osvojio je nagradu publike i nagradu žirija za najboljeg slem pesnika Srbije. Njegov pesnički prvenac, SPALIPAČITAJ, osvojio je Brankovu nagradu za 2012.

 

Nikola Oravec (1984) diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Poeziju je objavljivao na sajtu www.bundolo.org. Jedan je od urednika zbornika Bundolo offline 3 (2012). Zastupljen je u časopisima Avangrad, Zlatna greda, Kаrton, Stvar.

 

Jelena Savić (1981) trenutno je apsolventkinja na katedri za andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavila je poeziju u antologiji Diskurzivna tela poezije (2004), časopisu Treći Trg (2005) i antologiji Tragom roda, smisao angažovanja (2008). Knjigu poezije Eksplozivne trunčice objavila je 2004, a knjigu poetske proze Pričice u časopisu Profemina (br. 33/34).

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..