Vladislav Bajac je prvi dobitnik međunarodne književne nagrade „Prozart“, odlučio je Umetnički savet Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan. Nagrada „Prozart“ dodeljena je Vladislavu Bajcu za autorski doprinos razvoju savremene balkanske književnosti.

 

U obrazloženju odluke Umetnički savet Festivala PRO-ZA Balkan, koji je radio u sastavu dr Elizabeta Šeleva, dr Ermis Lafazanovski i dr Aleksandar Prokopiev, naglašava da je Vladislav Bajac „poznato i priznato ime među savremenim balkanskim piscima“, a da su njegovi romani i knjige priča „prevođeni, čitani od strane publike i visoko vrednovani od strane književne kritike širom Balkana“. „Vladislav Bajac je osvedočen kao retka književna individualnost“, istakao je Umetnički savet Festivala u odluci o nagradi „Prozart“, izdvajajući i Bajčev izdavački rad.


Vladislavu Bajcu će nagrada „Prozart“ biti uručena 6. marta na svečanosti u Skoplju, tokom završnice Festivala PRO-ZA Balkan. Ovaj festival je osnovan u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i kulturne razmene među balkanskim zemljama.


Pored Vladislava Bajca, učesnici prvog Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan, koji se održava od 4. do 6. marta, jesu Alek Popov, Miljenko Jergović, Andrej Blatnik i Andrej Nikolaidis. Osim niza čitanja, razgovora i potpisivanja knjiga, organizatori su predvideli i tribinu na temu „Mobilnost balkanskih pisaca“. Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je poznata makedonska izdavačka kuća „Ikona“ iz Skoplja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..