Upoznajte naše selektorice! Popričali smo s našim selektorskim tandemom - Anjom Kavić i Martinom Mladenović. Anja je diplomirala na katedri za filmsku i televizijsku režiju na Akademiju umjetnosti Banja Luka te je magistrirala režiju dokumentarnog filma na internacionalnom master programu “DokNomads”. Trenutno radi kao televizijski režiser i asistent direktora programa.
Martina je diplomirana novinarka i muzeologinja. Kroz svoj rad bavi se edukacijom mladih kroz edukativne-kreativne radionice i predavanja, odnosima s javnošću, kulturom i naravno filmskom kulturom kroz rad na raznim filmskim festivalima. Anja i Martina su dio našeg zvjezdanog tima Star Film Festa već 5 svjetlosnih godina. Saznajte kako je to biti u ulozi selektora na filmskom festivalu, koliko filmova moraš pogledati da napraviš selekciju i program festivala, kojim kriterijima se vode pri tome i što to treba imati pobjednički film!


Koliko ste najviše filmova pogledale za određenu selekciju na nekom filmskom festivalu?

Anja: Što se tiče brojnosti filmova, mislim da je 2019. selekcija bila jedna od najjačih. Bilo je preko 1000 filmova sa svih krajeva svijeta. Također, i prošle godine je pristigao veliki broj filmova, tako da smo unazad dvije godine imale pune ruke posla. Ova godina je svakako bila slabija što se tiče prijava, ali to je i bilo za očekivati. Međutim to nas nije spriječilo da privučemo zaista sjajne filmove.

Martina: Kako je ova godina, razumljivo i zašto, rekordna po pitanju malog broja prijava, tako je 2019. bila rekordna po najvećem broju prijavljenih filmova – preko 1300! Istovremeno je to i velika radost jer pokazuje interes mladih redatelja iz cijelog svijeta za sudjelovanje na Star Film Festu i iziskuje velik komad vremena kako bi se svi filmovi pogledali i zaključila selekcija. Oči nam ispadaju, a duše su presretne jer zapravo rade ono u čemu uživaju – gledaju filmove

Na temelju čega selektirate filmove? Kako je to biti u toj ulozi i kojim principima se tada vodite? Imate li neke kriterije koji moraju biti ispunjeni?

Anja: Moji kriteriji su različiti, od tehničkih predispozicija filma, pa do     toga da li se neki od filmova meni tematski i produkcijski dopada. Zaista je mnogo parametara na koje obraćam pažnju i na kraju moram balansirati, jer ako je neki film vizualno slabiji od drugih a ima sjajnu priču i tematiku, i obrnuto, treba mi vremena da sve ponovo sumiram i odlučim što ide u selekciju.

Martina: Super je biti u ulozi selektora jer doslovno kreirate natjecateljski filmski program festival i zato svake godine s velikom zahvalnošću direktoru SFF Matiji Holjevcu i cijelom timu zahvaljujem na povjerenju što oni selektiraju mene kako bih selektirala filmove. Zahvala je dvostruka jer sam presretna što radim u tandemu s redateljicom Anjom Kavić tako da je naš selekcijski duo postao i prijateljski kroz sve ove godine suradnje. Kriterija biti mora, od onih tehničkih kako je film sniman, kakva je kvaliteta produkcije, tko i kako iznosi priču/sadržaj, kakva je scenografija, kostimografija, glazba…secirate film do najmanjih detalja, zapravo.

Postoji li neki žanr ili kategorija za koju znate da je bliska publici i da ju preferiraju i utječe li to na vašu selekciju?

Anja: Mislim da svaka publika voli pogledati dobar film, bez obzira na žanr. Svakako iima nekih filmova za koje smatram da bi bili zanimljivi publici više nego drugi, ali to je sve individualno.    Svakako prije selekcije filmova razmislim šta bi to bilo zanimljivo za publiku i uz konsultacije sa Martinom donosim finalnu odluku. Mislim da je to jedan od faktora koji utiču na moju odluku ali ne mora biti i presudan. Biramo dobre filmove koji će se svidjeti publici ali i žiriju.

Martina: Festivalski filmovi trebaju zadovoljiti široke žanrovske kriterije jer spajaju dva svijeta tj. publike – onu javnu, posjetitelje koji nam dolaze na program i zbog kojih Festival postoji te stručnu u pogledu žirija koji ipak budnijim okom prate filmove i jako paze na tehničke detalje, dok je možda publika više orijentirana na samu priču i žanr. A mislimo da je super kad su žanrovi različiti i kada su u programu zastupljeni podjednako što publici osigurava raznolikost tema i filmskih priča, ali naravno i pod uvjetom da su tehnički/vizualno kvalitetni.

Preferirate li podsvjesno ili čak svjesno neke žanrove ili teme u filmovima?

Anja: Mislim da podsvjesno imam omiljene žanrove ili tematike, ali s obzirom da sam osoba koja može da pogleda sve i svašta, mislim da se ipak vodim potragom za dobrim filmom, a ne omiljenim žanrom

Martina: Hm, mislim da je u mom slučaju podsvjesno biranje jezika filma, a ne žanra ili teme (smijeh). Naime, na jednoj od platformi na koju dolaze prijave dogodi se da je 90% prijava latino produkcije i filmovi su, uz portugalski, na španjolskom jeziku koji je meni najdraži na svijetu! Svjesno se biraju teme – naročito ako se radi o temama koje razvijaju, senzibiliziraju društvo i uče nas ljepotama različitosti, ili u onom težem slučaju, osvještavaju teške teme i prikazuju sliku svijeta koja nije uvijek lijepa ili pravedna, ali je stvarna.

Što po vama treba imati pobjednički film na ovogodišnjem festivalu pošto vi dodjeljujete i svoju nagradu, Nagradu selektorica?

Anja: Pobjednički film bi trebao imati ono nešto što se sviđa i Martini i meni, a mislim da ni mi ne znamo što je to točno. Dogodi nam se da samo kliknemo i kažemo to je to i da nam se na prvu svidi neki film, a nekada imamo zaista suprotna mišljenja.

Martina: Uza sve navedene kriterije, od tehničkih, tematskih do vizualnih, najbolje je kad se film koji je odlično sniman i zadovoljava navedeno donosi zanimljivu temu koja jasno i upečatljivo prenosi neku poruku. I da je na španjolskom jeziku (šala!)! Odluku o "selektorskom" pobjedniku Anja i ja donosimo zajednički i super je što se često doista poklapamo u mišljenjima, dok se kod razlike u mišljenjima jednostavno razgovaramo i na kraju opet donesemo zajedničku odluku.

Kako biste opisale selekciju koju ste odabrale za ovogodišnji natjecateljski program? Što nas očekuje na filmskom platnu?

Anja: Ja bih ovogodišnju selekciju opisala kao i do sada, zvjezdana i slatka, ima malo suza puno smijeha i ljubavi. I nadam se da ću ove godine i sama pratiti selekciju pod zvijezdama u Sisku.

Martina: Zvjezdano i čarobno – neke zvjezdice od filmova su manje, neke veće, neke sjaje malo sjajnijim tonom, neke su možda malo prigušenije i tako tajanstvene, a neke su možda tako lijepo poredane u neku kompoziciju na nebu pa ih je predivno promatrati satima! Očekuje nas 38 različitih zvjezdica, a svaka je sjajna na svoj način!

Što Star Film Fest znači za mlade filmaše?

Anja: Kao i svaki festival, Star je jedna odlična platforma za mlade filmaše. Odličan vjetar u leđa i veliki poticaj za razvoj budućih filmskih radnika.

Martina: Mladom filmašu ovo je lijepa prilika da se promovira na festivalskom platnu, a ako je još u mogućnosti posjetiti Festival (svaki redatelj čiji film je selektiran dobije pozivnicu), e onda je tek profitirao jer u Sisku ga očekuje gomila odličnih mladih ljudi iz produkcije i organizacije Festivala, sjajan žiri s kojim se mogu povezati i za neke buduće suradnje/mentorstva ili se jednostavno – sjajno zabaviti!


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..