LasloBlaskovicLaslo Blašković narednih dana boravi u Beču kao gost KulturKontakta povodom objavljivanja tematske antologije evropske proze Granični saobraćaj: Novi početak – ali kuda? Antologija je nastala na poziv KulturKontakta koji se obratio poznatim evropskim piscima koji su učestvovali u rezidencijalnom programu ove organizacije u Beču.

 

KulturKontakt je počeo da organizuje svoj rezidencijalni program 1995. godine, u njemu je učestvovalo 99 pisaca iz 20 evropskih zemalja, a ovo je do sada treća tematska antologija ove vrste.

 

Tematska antologija Granični saobraćaj: Novi početak – ali kuda? je multijezična knjiga u kojoj su zastupljene proze objavljene na maternjim jezicima pisaca i u prevodu na nemački jezik. Pozivajući pisce iz različitih evropskih zemalja da specijalno za ovu antologiju napišu ili pak u njoj premijerno objave svoju prozu, priređivači su ih pozvali da se, između ostalog, pozabave pitanjima: šta se dogodilo s novim početkom koji su Istočna i Jugoistočna Evropa hrabro izborile 1990. godine, kuda idu naša društva, naše politike i naše ekonomije, koja je uloga književnosti i umetnosti u tom kontekstu? Sučeljavajući evropski Istok i Zapad, pisci iz ove antologije govore o putu koji nije dovršen, o podeli koja nije nestala i o istoriji koja nije iscrpljena.

 

 

Knjiga Granični saobraćaj: Novi početak – ali kuda? objavljena je pod pokroviteljstvom KulturKontakta u izdanju austrijske izdavačke kuće Drave.

 

Laslo Blašković je pozvan od strane KulturKontakta da bude specijalni gost na prvoj promociji ove tematske antologije koja će se održati 24. novembra u okviru programa Sajma knjiga u Beču. Blašković će kao jedini pisac iz antologije razgovarati s publikom o temi koju pokreće ova antologija i o svojoj prozi, dok će odlomak iz njegove proze na nemačkom pročitati poznata bečka glumica Kornelija Kendgen. Moderator programa je Anemarija Turk. U knjizi Granični saobraćaj: Novi početak – ali kuda? premijerno je, na srpskom i na nemačkom jeziku, objavljeno poglavlje iz novog romana Lasla Blaškovića Posmrtna maska koji uskoro objavljuje Izdavačka kuća Arhipelag.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..