Danilo-Kis-Izabrani-esejiIzdavačka kuća Arhipelag objavila je između dva Sajma knjiga u Beogradu više od 40 knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama iz oblasti srpske i svetske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije i psihologije.


Posle prošlogodišnjeg izdanja Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Arhipelag ove godine objavljuje Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige. Pored Časa anatomije i Gorkog taloga iskustva, sastavni deo ove celine jeste reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine koji je u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma priredio Gojko Božović.

Arhipelag je u ovoj godini objavio i nekoliko kapitalnih dela iz oblasti istoriografije koja su plod višegodišnjih istraživačkih radova njihovih autora. Među tim knjigama nalaze se Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Aleksandra Rakovića, jedinstvena tematska zbirka dokumenata Napukli monolit Ljubodraga Dimića i Aleksandra Životića, velika sinteza Ivana T. Berenda Evropa posle 1980. i knjiga koja nadomešta jedno prazno polje evropske istoriografije Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata Roberta Gervarta i Džona Horna.

Prepoznat kao izdavač vrhunske savremene književnosti, Arhipelag je objavio francusku trilogiju Milana Kundere, sačinjenu od romana Usporavanje, Identitet i Neznanje, roman Evakuator jednog od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Dmitrija Bikova, Nenapisani roman slovačkog pisca Stanislav Rakusa i Dijakova smrt makedonskog pisca Dragog Mihajlovskog. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljeni roman modernog flamanskog klasika Huga Klausa Hladni ljubavnik, kao i romani dva sloevačka pisca iz edicije Sto slovenskih romana: Igra anđela i šišmiša Aleša Čara i Balerina, balerina Marka Sosiča.

Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti novu knjigu priča Vide Ognjenović Živi primeri, roman Ratka Dangubića Moving Day, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića Radičevo zaveštanje posvećen uzbudljivoj slici Srbije u prelomnim decenijama XV veka. Među novim knjigama nalaze se i priče Jelene Rosić, jednog od najznačajnijih pripovedačkih glasova u novoj srpskoj književnosti, o iskustvu nove emigracije Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila. Zajedno sa ranije objavljenom tematskom antologijom savremene srpske priče Starost, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, romanom Raskovnik Borislava Čičovačkog, kao i novim knjigama priča Vladislava Bajca Gastronomadske priče i Mirjane Pavlović Trpeza bez glavnog jela, Arhipelag je zaokružio jednu od svojih najuspešnijih godina u objavljivanju savremene srpske književnosti.

Ubrzo posle Sajma knjiga biće objavljen i novi roman Lasla Blaškovića Posmrtna maska i roman poznate nemačke književnice Terezije More Jedini čovek na kontinentu.

Arhipelag je upravo objavio knjigu Kriza je grupno putovanje, u kojoj poznati svetski pisci kao što su Karlos Fuentes, David Grosman, Klaudio Magris, Čarls Simić ili Enrike Vila-Matas svedoče i raspravljaju o savramenoj svetskoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj krizi. Na Sajmu knjiga biće predstavljen Izveštaj o stanju duha, nova knjiga na srpskom jeziku Đerđa Konrada, velikog mađarskog i evropskog pisca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana, u kojoj ovaj autor govori o književnosti, politici i društvu, evropskom nasleđu i evropskoj savremenolsti, kao i o svojim prijateljima Danilu Kišu i Aleksandru Tišmi.

Među esejističkim knjigama Arhipelaga nalazi se i nesvakidašnja knjiga velikog španskog pisca Sesara Antonija Moline Gradovi u kojima umine bol u kojoj ovaj pisac piše o gradovima iz različitih krajeva sveta, od Trsta i Berlina, preko Beogtrada i Petrograda, Rabata, Bombaja i gradova u Siriji. Ovo izdanje knjige Sesara Antonija Moline posebno je pripremljeno za srpske čitaoce i ono je jedinstveno u svetu, jer u ovom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku.

Knjiga istoriografskih eseja Predraga J. Markovića Lišće i prašina predstavlja zanimljivu, provokativnu i podsticajnu raspravu o o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi.

Arhipelag objavljuje knjigu Budućnost moći Džozefa Naja, jednog od najuticajnijih savremenih političkih teoretičara, čoveka ogromnog teorijskog uticaja i praktičnog političkog iskustva. Ova izuzetna knjiga govori o strukturama moći u današnjem svetu, naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK, ali i smelo i podsticajno razmatra kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama.

Arhipelag objavljuje i knjigu istoriosofskih eseja Bogoljuba Šijakovića Istorija : Nasilje : Teorija, kao i jednu od prvih srpskih studija o mobingu koju je napisala Jelena Todosijević.

Verujući u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača, Arhipelag nastavlja da objavljuje svoju pesničku ediciju u kojoj se, pored letos objavljene knjige Vesne Goldsvorti Solunski anđeo, nalaze knjiga pesama velikog izraelskog pesnika Amira Ora, knjiga izabranih pesama poznatog makedonskog pesnika Rista Lazarova i nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića.

Predstavljajući nove knjige, Gojko Božović, glavni urednik ove izdavačke kuće, podsetio je i na nove projekte koje je Arhipelag pokrenuo u ovoj godini: - Nekada je izdavač završavao svoj posao kada objavi dobre knjige, danas naš posao, zapravo, počinje u tom trenutku. Da bi objavljivao knjige vrhunske literature, izdavač danas mora da bude mali kulturni centar koji tokom godine organizuje mnogo događaja zahvaljujući kojima važne knjige postaju vidljive u moru pisanog teksta. Upravo je zato Arhipelag ove godine pokrenuo Beogradski festival evropske književnosti, čije je prvo izdanje bilo krajem juna u Domu omladine Beograda, potom Rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu koji je trajao tokom celog septembra u Mokrinu, kao i program podrške i razumevanja za članove Kluba čitalaca Arhipelag ostvaren u saradnji s većinom najvažnijih pozorišta u Srbiji. Vrlo sam zadovoljan i time koliko je čitan naš onlajn časopis Arhipelag magazin u kome objavljujemo eseje, kolumne, razgovore i premijere novih književnih tekstova.


Tokom 2012. godine Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje sedam poznatnih stranih pisaca, a novi strani pisci biće gosti Arhipelaga već na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..