richard7_extremeIzdavačka kuća Heliks, specijalizovana za naučno-popularnu literaturu, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu ekskluzivno će predstaviti novu knjigu Ričarda Dokinsa, "Najveća predstava na Zemlji". Samo mesec dana posle britanske i američke premijere, nova Dokinsova knjiga pojavljuje se u srpskom izdanju i to kao prvi prevod te knjige sa engleskog na neki drugi jezik.

"Najveća predstava na Zemlji" knjiga je u kojoj Dokins na jasan i razumljiv način prikazuje teoriju evolucije, objašnjava kako smo do nje došli i na kakvim dokazima počiva ova filigranska naučna građevina.

Razotkrivajući mnogo puta ponovljenu frazu da je teorija evolucija „samo teorija“, Dokins najpre ukazuje na značenje reči teorija, naglašavajući da je nauka sazdana od teorija kao skupova tvrdnji koje su potkrepljene opažanjima, proverljive su i daju tačna predviđanja. Teorije su, zapravo, najveća dostignuća nauke, a teorija evolucije jedan je od najvrednijih dragulja u raskošnoj naučnoj zbirci.

Obilato koristeći svoju sposobnost razložnog i sistematičnog izlaganja naučnog štiva jednostavnim književnim jezikom, Ričard Dokins, autor svetskog bestselera "Zabluda o Bogu", ponovo je ispisao stranice koje će čitaoce zainteresovati naučnim pogledom na svet. One svedoče i o piščevoj velikoj ljubavi prema saznavanju i učenju, kao najuzbudljivijim životnim poduhvatima.

Pored "Najveće predstave na Zemlji", Heliks je pripremio i dve vredne knjige iz oblasti naučne fantastike i političke ekonomije, "Artefakt za svemirsko putovanje", Milana M. Ćirkovića i "Postamerički svet", Farida Zakarija.

Izbor tema kojima se Ćirković bavi u knjizi "Postamerički svet je širok, počev od alternativne istorije Filipa Dika, postojanja vanzemaljskih civilizacija u delima Stanislava Lema i Artura Klarka, do astrofizičkih fenomena i dalje razrade Fermijevog paradoksa u romanima Gregorija Benforda.

Nisu izostali ni eseji o prekogniciji, postbiološkoj evoluciji i kosmološkim idejama Nikole Tesle. Tačna skica Tesline uloge u istoriji astrobiologije, o čemu se često govorilo ili senzacionalistički ili sa omalovažavanjem, vredan je doprinos Milana Ćirkovića istorijskoj i naučnoj istini.

"Postamerički svet" Farida Zakarija je knjiga o jačanju drugih zemalja pored Amerike, o osetljivom ekonomskom i političkom organizmu sveta u kome se težišta interesnih sfera neprestano pokreću, a ideja o dominaciji jedne sile prestaje da bude racionalan pristup ostvarivanju ciljeva.

Knjiga ukazuje na neusklađenost između američke moći i njene svrhe u dolazećem vremenu, o stvaranju i gubljenju saveznika, viđenju Amerike očima nezapadnog sveta i daje britke analize novih shvatanja liberalizma, demokratije i kapitalizma.

Sagovornik mnogih uticajnih američkih političara, Farid Zakarija je ispisao stranice knjige u kojoj opipava puls Amerike, daje dijagnozu i pruža recepte za ozdravljenje. Ova knjiga je napisana za široku čitalačku publiku, ali je ujedno i važan doprinos u oblasti društvenih nauka.
<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..