nevidljiva_cudovistaNova Izdavačka kuća „Festina Lente” iz Beograda ovim putem predstavlja prvu knjigu "Nevidljiva čudovišta" Čaka Palahnjuka, popularnog američkog pisca koji je napisao i knjigu "Borilački klub", po kojem je snimljen kultni film. Knjigu je preveo naš istaknuti prevodilac i pisac, Aleksandar Milajić, koji je pre desetak godina, preveo i roman "Zagrcnut", još jedno poznato Palahnjukovo delo.


U svojim delima Palahnjuk, na hipnotički nezaboravan i uzbudljiv način, stvara ukusnu i pitku, iako pomalo gorku mešavinu nečuvenog i urnebesno smešnog. Kao zavodljivi satiričar savremenog društva, Palahnjuk je stekao veliki broj poklonika među čitalačkom publikom u svetu.

U romanu „Nevidljiva čudovišta“, Palahnjuk se poigrava na njemu svojstven način sa opsednutošću savremenog društva fizičkim izgledom i spoljašnjom lepotom, kao i sveprisutnim gubitkom sopstvenog identiteta u potrošačkom društvu. „Ako ne mogu da budem prelepa, želim da budem nevidljiva“, moto je glavne junakinje dela, uspešne manekenke koja nakon iznenadne „nesreće“ na autoputu, ostaje unakažena i nesposobna da govori, te se iz prelepog središta pažnje pretvara u nevidljivo čudovište, toliko nakazno da se svi pretvaraju da ne postoji. U isto vreme, ovo je i mantra modne industrije koja nam se svima nesvesno servira.

U prihvatanju sebe, u pomoć joj pritiče Brendi Alegzander, mis sveta, koju samo jedna operacija deli od sna da postane prava žena. Ona će je naučiti da ponovno stvaranje sebe zahteva brisanje čitave prošlosti i izmišljanje nečeg boljeg, kao i to da se spasenje krije na poslednjem mestu na kom bismo poželeli da ga potražimo.

Čak Palahnjuk je jedan od najsvežijih i najintrigantnijih proznih pisaca današnjice. Autor je bestselera "Borilački klub", po kome je oskarovac Dejvid Finčer snimio kultni film sa Edvardom Nortonom, Bredom Pitom i Helenom Bonam-Karter. Pored nagrađivanog "Borilačkog kluba", tvorac je i desetak drugih romana, od kojih su najpoznatiji "Uspavanka", "Zagrcnut", "Preživeli", "Dnevnik", "Nevidljiva čudovišta" i "Bljuc" (Oralna biografija Bastera Kejsija). Pored "Borilačkog kluba", dobitnik je ili je bio u najužem izboru za književne nagrade za sledeće romane: "Uspavanka", "Preživeli", "Proganjani". Živi i piše u Portlandu u američkoj državi Oregon.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..