Projekcijom filma Kandahar Mohsena Makhmalbafa završen je prvi Beogradski festival evropske književnosti koji je, povodom pet godina svog rada, organizovala Izdavačka kuća Arhipelag u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Pored filma Kandahar, koji je nastao prema romanu Nelofer Pazire, završni, četvrti dan Beogradskog festivala evropske književnosti obeležila su čitanja Vladislava Bajca i Jelene Lengold.

Vladislav Bajac je publici premijerno predstaviti svoju upravo objavljenu knjigu Gastronomadske priče. Pisane u proteklih nekoliko godina, nove priče Vladislava Bajca oličavaju potragu za novim iskustvima, kulturama i prostorima, zbog čega se ove priče i odigravaju u Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Slovačkoj, Islandu, Kini, Egiptu ili Beogradu, dok hrana ima ili glavnu ili jednu od najvažnijih uloga u njima.

Jelena Lengold, aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost, razgovarala je sa publikom i premijerno čitala svoje nove pesme i nove priče iz rukopisa.

Tokom četiri dana trajanja Beogradski festival evropske književnosti predstavio je beogradskoj publici četiri celovečernja multimedijalna književna programa sačinjena od sedam čitanja, pet video prezentacija književnosti, četiri filma i jedne izložbe fotografije.
Čitanja su se odvijala u okviru festivalskog programa Na sceni. Među piscima koji su učestvovali na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Laslo Blašković, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Vladislav Bajac i Jelena Lengold.

Druga celina u okviru Beogradskog festivala evropske književnosti bio je program Književnost na filmu. Ova festivalska retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti privukla je veliku pažnju beogradske publike. U okviru ovog programa prikazani su filmovi Prijatelj za bekstvo Odeda Davidofa (prema romanu Davida Grosmana), Peščanik Sabolči Tolnaija (prema delu Danila Kiša), Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu Andreja Hržanovskog (prema eseju Josifa Brodskog) i pomenuti Kandahar Mohsena Makhmalbafa.

Publika Beogradskog festivala evropske književnosti mogla je da vidi i izložbu fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Fotografije sa ove izložbe nastale su za vreme prošlogodišnjeg piščevog studijskog boravka u Sjedinjenim Državama. Ova izložba ostaje otvorena do početka naredne nedelje.

Beogradski festival evropske književnosti bio je izuzetno posećen i imao je veliki javni odjek. Veliko interesovanje vladalo je za sve programske segmente Festivala, a za neke od književnih i filmskih programa Velika sala Doma omladine Beograda bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, tokom koje se promovišu najbolji izrazi savremene evropske i srpske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvijao se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..