Vladislav-Bajac-GastronomadIzdavačka kuća Arhipelag upravo je objavila novu knjigu Vladislava Bajca Gastronomadske priče. Posle velikog uspeha romana Hamam Balkanija, Vladislav Bajac je napisao novu knjigu ispunjenu neobičnim junacima i savremenicima, proživljenim događajima i najređim otkrićima.

Pisane u proteklih nekoliko godina, Gastronomadske priče Vladislava Bajca oličavaju uzbudljivu nomadsku potragu za novim iskustvima, kulturama i prostorima. Priče u ovoj knjizi odigravaju se u Italiji, Slovačkoj, Kini, Islandu, Francuskoj, Egiptu, Nemačkoj, Švedskoj, ali i u Beogradu. Ove priče objedinjene su u jednu celinu zajedničkom tačkom gledišta pripovedača, modernog nomada koji u doživljenom vremenu i konkretnom prostoru promišlja i osmišljava male i velike istine vlastite egzistencije.

Gastronomadske priče preispituju stvarnost, donose oživljene scene i prizore iz gradova i prostora kroz koje čitaoce vodi ova pripovedačka avantura, ali nas vode i od autobiografskog kazivanja do neobičnih biografija i sa Istoka i sa Zapada.

U Gastronomadskim pričama hrana ima ili glavnu ili jednu od najvažnijih uloga. Hrana je u ovim pričama izraz svakodnevice, ali i magije, kulture, ali i obreda. Govoreći o radosti uživanja u malim stvarima, ova knjiga je neskrivena pohvala intimi, privatnosti i ličnim fascinacijama. U Gastronomadskim pričama svet je sagledan očima radoznalog putnika, a putnik se našao u svetu i obližnjih i vrlo dalekih čuda.

Gastronomadske priče premijerno su predstavljene na završnoj večeri Beogradskog festival evropske književnosti.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..