zoran-ciric„A sada, dvadeset godina kasnije, njegove prve priče se čitaju kao da su tek napisane i kao da se svet nije za to vreme promenio. Jedino devojčice sa tek napupelim grudima sanjaju iste snove: uskoro će stići princ iz bajke i ceo život će biti drugačiji.

Sve ostalo se promenilo, čak ni rokenrol nije ono što je nekada bio, tako da ni priče u zbirci “Zlatna dekada” ipak nisu mogle da ostanu iste. Gledano sa ove vremenske i prostorne udaljenosti, one su, kao neko dobro vino, jednostavno rečeno, postale bolje." D. Albahari

Artikulisanje pornografskog senzibiliteta kao svojevrsnog pripovedačkog modela i koncepta jeste jedna od stvari po kojoj se priče iz ovih knjiga i danas lako prepoznaju i tako drastično razlikuju od ostalih dela iz devedesetih, ali i iz prve dekade ovog veka.

Misionarska žestina i gotovo opipljiva strast s kojom je Zoran Ćirić, književni posvećenik i borac, uvodio u srpsku literaturu sadržaje koji su "tradicionalno subverzivni" još je devedesetih godina prošlog veka najavljivala današnji, najnoviji, "erotski trend" u svetskoj literaturi.
Prevratnička knjiga, Zlatna dekada, Zorana Ćirića, donela je vedrinu na tadašnje sumorno nebo savremene srpske proze. Unela je autentičan jezik rok mitologije. Napisane u grču “nemogućnosti izražavanja”, Ćirićeve priče su izuzetni primeri parodijskog pristupa pripovedanju. Pripovedač će učiniti sve da nas uveri da ne priča priču, iako će je, u stvari, svaki put ispričati.

Otuda su priče naizgled monolozi, rok pesme i ritmovi, detektivska potraga i zbirka citata. Najviše od svega, one su sam jezik, surov i sirov urbani jezik, prikladan za prikazivanje “ drame odrastanja” koja, kao ključ samog roka, stoji u sreduštu Ćirićevih priča. S druge strane, „prljavi realizam” knjige Vulvaši dosegao je onu pravu meru u kojoj se podjednako precizno odvaguju stvarnost, literatura i najelementarniji čitalački interes. Njegov Nišvil je u ovim pričama pokazao da postaje jedna od nezaobilaznih kota naše savremene proze, surovi prostor na kome će se odvijati radnje budućih Ćirićevih romana.

Učestvuju: Nenad Šaponja i autor

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..