Beogradski-festival-evropskIzdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina svog rada pokreće Beogradski festival evropske književnosti, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Beogradu je potreban jedan veliki međunarodni književni festival, čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti, ali i vrhunskoj književnosti je potrebna jedna nova moderna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Beogradski festival evropske književnosti će predstavljati i promovisati najbolje izraze savremene evropske i srpske književnosti.

Prvi Beogradski festival evropske književnosti, koji će se održati od 26. do 29. juna, donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Festival se svečano otvara 26. juna u 19 časova, a potom sledi prvi festivalski program književno veče Petera Esterhazija, jednog od najvećih živih evropskih pisaca.
Među piscima koji učestvuju na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se i Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.

Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. Među filmovima koji će biti prikazani u okviru retrospektive Književnost na filmu nalaze se Prijatelj za bekstvo Odeda Davidofa (prema romanu Davida Grosmana), Peščanik Sabolči Tolnaija (prema delu Danila Kiša), Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu Andreja Hržanovskog (prema eseju Josifa Brodskog) ili Kandahar Mohsena Makhmalbafa (prema romanu Nelofer Pazire).


U okviru Beogradskog festivala evropske književnosti biće predstavljena izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Blaškovićeve fotografije nastale su tokom piščevog prošlogodišnjeg putovanja po SAD. Izložba fotografija Američki grafiti otvara se 27. juna u 19 časova.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko okruglih stolova i razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i pozorišnih događaja.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..