Igor-Stiks-Elijahova-stolicPrevođeni i nagrađivani roman Igora Štiksa Elijahova stolica biće predstavljen 8. juna u 19 časova u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru predstavljanja Arhipelaga na Danima knjige u BDP.

O romanu Elijahova stolica, objavljenom u Arhipelagu, pored autora, govoriće i reditelj Boris Liješević i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović. Igor Štiks će potpisivati roman i razgovarati sa publikom.

Napisan kao roman o potrazi za ocem, Elijahova stolica je uzbudljiva knjiga o identitetu sa ukrštenim intimnim i istorijskim pričama i preokretima, pri čemu je lična, egzistencijalna i porodična drama projektovana na veliki ekran kolektivnih i ratnih sukoba devedesetih godina.

Rihard Rihter, pisac usred životne i stvaralačke krize srednjih godina, napušta Pariz, da bi u stanu svoje davno umrle majke u Beču slučajno našao dokument koji pokazuje da je njegov otac neko sasvim drugi. Taj dokument odvodi Rihtera u Sarajevo u leto 1992. i u središte balkanskih ratova devedesetih, potom u neobičnu ljubavnu avanturu, da bi napokon stigao do saznanja o svom ocu koje će promeniti njegov svet.

Roman Igora Štiksa objavljen je u desetak evropskih zemalja, a autor je za njega dobio prestižne nagrade „Kiklop“ za knjigu godine i „Ksaver Šandor Đalski“. Odlomak iz romana Elijahova stolica uvršten je u antologiju Best European Fiction koja je objavljena u SAD 2010. godine.

Po romanu Elijahova stolica nastala je istoimena predstava JDP u režiji Borisa Liješevića koja već dve godine ima odličan uspeh kod beogradske publike i na mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Ova predstava je nagrađena Velikom nagradom BITEF-a u septembru prošle godine.

Igor Štiks (Sarajevo, 1977), romansijer, pesnik, esejist, trenutno radi na Univerzitetu u Edinburgu.

Čitaoci će knjige Arhipelaga moći da kupe i 12. juna od 18 do 22 časa na završnoj večeri Dana knjige u Beogradskom dramskom pozorištu.

Arhipelag i Beogradsko dramsko pozorište imaju sporazum o saradnji po kome članovi Kluba čitalaca Arhipelag imaju specijalni popust od 30% za kupovinu karata za sve predstave BDP, dok publika BDP ima isti popust za kupovinu knjiga u Kluba čitalaca Arhipelag tokom cele godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..