25_-_B.PekicFond „Borislav Pekić“ raspisao je konkurs za dve književne stipendije „Borislav Pekić“ za 2012. godinu. Stipendija se dodeljuje za prozna dela u pripremi koja odabere žiri u sastavu: Ljiljana Pekić, Vladislava Gordić Petković, akademik Predrag Palavestra, Mileta Prodanović i Gojko Božović.

Kandidati za stipendiju prilažu sinopsis projekta i biografiju i bibliografiju. Konkurs je otvoren do 31. maja 2012. godine, a dve ravnopravne stipendije dobitnicima će biti uručene 2. jula 2012, na godišnjicu Pekićeve smrti. Na konkursu mogu učestvovati svi pisci srpskog jezičkog područja koji su rođeni posle 1972. godine. Prijave na konkurs treba slati na adresu: Srpski PEN centar, za Fond „Borislav Pekić“, Terazije 29/II, Beograd.


Stipendija „Borislav Pekić“ prvi put je dodeljena 1992. godine i jedina je književna stipendija u Srbiji. Tokom dvadeset godina književnu stipendiju „Borislav Pekić“ dobilo je četrdeset pisaca sada već nekoliko novijih generacija, od koji su neki u među vremenu ušli u krug najznačajnijih pisaca savremene srpske književnosti.

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne