bajac1Izdavačka kuca Jaka buk iz Milana upravo je objavila roman Vladislav Bajca Hamam Balkanija. Knjigu je na italijanski jezik prevela Izabela Melončeli.Jaka buk je osnovana 1966. godine i jedan je od najozbiljnijih kuća u Italiji. Objavljuje teorijsku literaturu, knjige iz istorije umetnosti, esejistiku.

Posle skoro četvrt veka ponovo se vratila i objavljivanju beletristike. Osnovala je ediciju Jaka književnost.

Osim što učestvuje u pokretanju nove edicije svetskih romana, posebnu počast Bajac je doživeo jer se u upravo objavljenom njenom prvom kolu našao među tri autora od kojih su sva trojica dobitnici Nobelove nagrade! To su Rus Aleksandar Solženjicin (dobitnik 1974), Nigerijac Vole Šojinka (1986) i Šveđanin Par Lagerkvist (1951). 

Autori još dve knjige koje će upravo izaći u ovoj ediciji su rumunsko-francuski autor Mirča Elijade i Kenijac Ngugi Va Tijongo, afrički kandidat za Nobela. Nova biblioteka ima i potpuno nov dizajn po kome se, sa namerom, sasvim razlikuje od svih dosadašnjih edicija ove izdavačke.

Italijanski izdavač Hamam Balkaniju najavljuje kao „istorijski roman, intimni i ironični dnevnik pisca, znalačku meditaciju na veliku temu egzistencije, napisan kao prefinjen i snažan književni mozaik“.

Pre italijanskog izdanja, roman Hamam Balkanija objavljen je u Nemačkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Makedoniji. Arhipelag, srpski izdavač Vladislava Bajca, objavio je roman Hamam Balkanija u šest izdanja, što ovaj roman čini jednom od najčitanijih knjiga novije srpske književnosti.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..