JUTRO I VEČE, kratki roman Juna Fosea, ispisan prečišćenom snagom poezije, zaokuružuje dva pola ljudske egzistencije - sugestivnim jezikom ulazi u samo iskustvo rođenja i smrti. Između ta dva pola, rađanja i umiranja, Jun Fose smešta detalje celog jednog ljudskog života, efektno i promišljeno zgusnute. Počinjući sa razmišljanjima Johanesovog oca u trenutku kada njegova supruga donosi na svet dete, i završavajući se Johanesovim sopstvenim razmišljanjima, dok polako uplovljava u onaj jedinstveni dan života u kome je sve naizgled isto, a opet sasvim drugačije, JUTRO I VEČE je roman koji se bavi najveličanstvenijim ljudskim snom - da naši životi zapravo imaju značenje.

SEPTOLOGIJA Juna Fosea sastavljena je od sedam delova objavljenih u tri toma: Drugo ime, Ja sam neko drugi i Novo ime. Glavni junak i pripovedač cele SEPTOLOGIJE je Asle, slikar i udovac, koji živi u svojoj kući u Dilgji, u kojoj je nekad živeo sa suprugom Ales. Sada je sam; viđa jedino svog suseda Aslaka, seoskog ribara, i galeristu Bejera koji živi u gradu Bjergvinu, na par sati vožnje od Aslea. Još jedan Asle, takođe slikar, živi u Bjergvinu: jesu li on i narator na neki način dvojnici, ili možda dve verzije istog čoveka i istog života?

SEPTOLOGIJA definitivno predstavlja magnum opus Juna Fosea; to je veličanstven, gotovo hipnotički roman o ljubavi, umetnosti, Bogu, prijateljstvu, alkoholizmu i prolaznosti.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..