U četvrtak,11. juna, u 13 časova, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere4) biće održana tribina SVETLOST SVETU – SAVREMENA PRAVOSLAVNA UMETNOST. Tribina je posvećena istoimenoj izložbi otvorenoj u okviru manifestacije VIDOVDAN 24, koja predstavlja centralno mesto obeležavanja ovog praznika u našoj zemlji. Organizatori izložbe, održane u Legatu Milića od Mačve i otvorene do 22. jula, su Narodni muzej Kruševac, Kulturni centar Kruševaci Grad Kruševac kao pokrovitelj.

Cilj izložbe je da predstavi izbor najkvalitetnijih i najzanimljivijih radova iz oblasti ikonopisa i pravoslavnim hrišćanstvom nadahnutog slikarstva, kako bi se pokazao kvalitet i dinamičnost savremene srpske umetnosti u tom domenu, kao jedne od najproduktivnijih i najpodsticajnijih pojava srpske kulture našeg vremena. Organizatori izložbe smatraju da ovaj vid savremenog srpskog stvaralaštva predstavlja ne samo jedan od vrhunaca savremene srpske umetnosti, nego i da ukazuje na mogući model njenog razvoja, kojeg karakteriše bogatstvo izraza i stvaralačka inventivnost, u spoju sa poštovanjemi odličnim poznavanjem tradicije.

Na tribini u Zavodu biće predstavljena ideja izložbe i razgovaraće se o savremenom srpskom ikonopisu i religijskom slikarstvu, dok će neki od autora zastupljenih na izložbi govoriti o svom stvaralačkom iskustvu i razumevanju umetnosti.. Publika će moći da vidi i fotografske projekcije izloženih radova.

Na tribini učestvuju: Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, umetnice TijanaStamenović, Milica Kovačević, Mirjana Novković, Ružica Ćitić i Vladimir Kolarić kao moderator.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..