Knjiga „INDEXI – U INAT GODINAMA“ objavljena je u izdanju Multimedia Books u saradnji sa Institutom za savremenu muziku. Promocija ovog izdanja biće održana u poslednjoj nedelji juna u pet gradova u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Nišu. Pored autora knjige Josipa Dujmovića i urednika izdanja Srđana Stojanovića, u svakom od gradova će govoriti i njihovi domaćini - kolege novinari kao što su Bogomir Mijatović, Vlada Paunović, Dragan Aranđelović  Ara i drugi… Na promocijama će takođe biti prikazana i video prezentacija Josipa Dujmovića  u kojoj o Indexima i njihovom značaju govore njihovi bivši članovi i saradnici: Slobodan Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Kornelije Bata Kovač, Vlado Pravdić, Kemal Monteno i drugi.

Video prezentacija obuhvata arhivske isečke iz TV emisija, delove razgovora sa muzičarima, kao i delove snimaka koncerata.

BEOGRAD - Multimedia Music Record Store (Sremska 2) -  utorak, 25. jun u 18h
NOVI SAD – SKCNS (Vladimira Perića Valtera 5) - sreda, 26. jun u 19h
KRALJEVO  - KC Ribnica, Dvorište Francuske kuće (Cara Dušana 39a) - četvrtak, 27. jun u 19h
KRAGUJEVAC - Dom omladine Kragujevac (Branka Radičevića 1) - petak, 28. jun u 17h
NIŠ - Deli - Prostor za kreativno delovanje (Davidova 2a) - subota, 29. jun u 18h

Knjiga „INDEXI – U INAT GODINAMA“ moći će da se kupi po promotivnoj ceni a autor Josip Dujmović će nakon promocije potpisivati knjige i biće dostupan za izjave.
 
Knjiga „INDEXI – U INAT GODINAMA“ je dopunjeno izdanje originalnog istraživanja Josipa Dujmovića, jednog od najboljih jugoslovenskih rok novinara. Prvobitno je izašla 2006. godine u izdanju Gradske biblioteke u Zenici, u skromnom tiražu od 200 primeraka. Spletom okolnosti knjiga nije imala adekvatnu promociju niti u Bosni i Hercegovini, ni na prostorima Ex-YU, pa je tako ostala gotovo nevidljiva i nepravedno zaboravljena. Tako da ovo zapravo predstavlja zasluženu premijeru knjige. A radi se o izuzetnom dokumentarističko-pripovedačkom delu o sigurno jednoj od najvažnijih jugoslovenskih rock grupa.

Kako Dujmović tvrdi u ovoj istraživačkoj studiji, protkanoj poštovanjem i emocijama, Indexi kao pojava u kulturnoj i muzičkoj istoriji Jugoslavije predstavljaju za nas nešto kao što su The Rolling Stones na svetskoj sceni. I kao takvi potpuno zaslužuju ovakvo podrobno istraživanje. - Srdjan D. Stojanović
                                                                                                                       
Indexi su osnovani 1962. kao instrumentalna beat grupa, ali tek od 1965. godine započinje njihova „druga“ karijera, njihova uloga autentičnih rock pionira na ovim prostorima i sve ono što će pridoneti njihovom statusu fenomena. Naime, početkom te godine su snimili prvu vokalnu autorsku pesmu („Dječak iz obične ulice"), pošto je koji mesec ranije u postavu ušao pevač Davorin Popović.

Sredinom godine dešava se sledeća sudbonosna novost: U grupu iz Lutalica stižu gitarista Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić, buduća i stalna autorska okosnica Indexa.

U toj bitno drugačijoj formaciji od početne - Davorin Popović (vokal), Đorđe Kisić (bubnjevi), Slobodan Kovačević (solo gitara), Fadil Redžić (bas) i Ismet Nuno Arnautalić (ritam gitara) kao jedini iz prve postave - Indexi su 1966. godine otvorili novo, revolucionarno poglavlje u istoriji ovdašnje popularne muzike. Snimaju autorsku pesmu Bode Kovačevića „Pružam ruke“, označenu kao kamen temeljac domaćeg rocka, potpuno na tragu tadašnjih svetskih dometa, ali konačno sa autentičnim lokalnim pečatom.

Tim je povodom, eto, uz više od pola veka od pravog začetka našeg rocka, urađena ova dopunjena priča o Indexima, sa autentičnim i brojnim premijernim foto svedočanstvima.

Josip Dujmović

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..