Promocija knjige "Minut ćutanja" u izdanju Albatros plus (Beograd, 2024) Sesilije Enger, održaće se u subotu, 22. juna od 19 časova u UK Parobrod. O ovoj savremenoj norveškoj književnici govoriće dr Aleksandra Žeželj Kocić, književni kritičar, i Bojana Maksimović, prevoditeljka romana. Sesilije Enger (rođena 1963, Oslo) je norveška novinarka, romanopisac i autorka romana za decu. Studirala je istoriju, norveški jezik i novinarstvo. Iako je njen prvi roman Nužnost (1994) naišao na pozitivnu kritiku, u svetu književnosti značajnije je odjeknuo roman Majčini darovi, za koji je 2013. godine dobila međunarodnu, prestižnu nagradu (Booksellers’ Prize), i ušla u najuži izbor za Critics’ Prize.

Njeni romani, mahom insipirisani istorijskim ili biografskim temama, prepoznatljivi su po upečatljivim i snažnim ženskim likovima.

U središtu romana Minut ćutanja nalazi se sedamdesetogodišnja junakinja koja doživljava moždani udar koji se kobno odražava na njenu sposobnost govora. Njen odabrani jezik, engleski jezik, na kome se kao ličnost izgradila, iščezava u afaziji, te joj preostaje samo norveški, jezik njenog detinjstva koji pripada drugačijoj, potisnutoj stvarnosti. Tako, roman, između ostalog, govori o neraskidivoj sponi između jezika i identiteta, o književnosti i sećanjima, i o tome kako se čovek pomera do krajnjih granica upurući se da se seti događaja od kojih je nekada bežao, ali koji su neporecivo oblikovali njegov život. Napisavši savremeni roman o savremenom trenutku uz pregršt suptilnih intertekstualnih veza, Sesilije Enger postaje originalni glas norveške i evropske književnosti, dostojan duha velikog Knuta Hamsuna.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..