U petak, 29. marta obeležava se pet godina od odlaska književnika, pesnika, proznog i dramskog pisaca Dobriće Erića. Velikan naše pisane reči rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži, nadomak Gornjeg Milanovca. Završio je četiri razreda Osnovne škole u Vraćevšnici, a nakon toga se oprobao u različitim zanatima, umećima i umetnostima od kojih mu je najviše uspeha donelo pisanje. Pisao je za decu i odrasle. Njegova dela namenjena najmlađima nezaobilazna su u školskoj lektiri, izdanjima gotovo svih naših izdavača, kao i u brojnim izborima i antologijama.

Među delima koja je pisao za odrasle javnosti su dominantno poznata ona posvećena otadžbini, dok ceo jedan korpus njegovog lirskog i erotskog stvaralaštva još uvek čeka da bude uistinu otkriven, proučen i vrednovan. Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine, a nakon toga je usledilo više od stotinu knjiga.

Napisao je i tekst za antologijsku numeru "Devojka iz grada" koja se smatra draguljem narodne muzike.

Kao pisac, urednik, izdavač i neizostavan deo kulturnog života Srbije, sarađivao je, stvarao i drugovao sa najznačajnijim akterima naše kulture poput Duška Radovića, Desanke Maksimović, Pere Zubca, Minje Subote, Milića od Mačve, Dragana Lakićevića i mnogih drugih.

Saopštenje koje u ime porodice Erić objavljuje izdavačka kuća Mascom koja štiti njegova dela još za života (a i danas) se nalazi u prilogu sa molbom porodice Erić da bude sutra objavljeno.

Foto: Arhiva porodice Erić, dozvoljeno objavljivanje

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..