Promocija novog romana Dragana Stojanovića RAZGOVOR S JAVOROM (DKSG, 2023), održaće se u SRPSKOM KNJIŽEVNOM DRUŠTVU (Francuska 7) u četvrtak 28. marta u 19.00 časova. Učestvuju: Mladen Vesković, Marija Čalić i autor. Moderira Nadežda Purić Jovanović. Razgovor s javorom  je poslednji deo trilogije D. Stojanovića, započet knjigom Ćerka španskog borca, koja u tri novele donosi presek istorije XX veka u Srbiji, preplićući lične sudbine s onom zajedničkom, istorijskom. U narednom delu trilogije, Tamnoj pučini Stojanović nastavlja da piše o uzrocima i posledicama ljudskog činjenja i nečinjenja, kao i ne uvek uhvatljivom smislu snova, fantazama i priviđenja, u okviru istorijski uzburkanih okolnosti, smeštajući radnju sada više u svoj grad, koji je postao u njegovom delu lik za sebe.

Roman  Razgovor s javorom zaokružuje trilogiju koja predstavlja čoveka bačenog u istoriju, ali i sasvim lične, emotivne životne okolnosti likova, njihove strahove i strepnje.

I, kao uvek kod ovog autora, obavezno se iz raznih uglova pripoveda i o ljubavi.

"Lako je reći: vreme nam pomaže i olakšava nam život time što raščišćava prošlost, posprema po njoj i sklanja nekud ono što ne služi više ničemu.
Da li je baš tako? Ko tu bira, ko rasprema i ponekad čisti po napuštenim odajama ono što je u njima ostalo?
Neki podstanar u čoveku, s kojim se nije ni upoznao, a koji mesečnu kiriju svakako ne plaća, uopšte i ne pomišlja da je dužan da je plati?"

iz "Razgovora s javorom" DS

Dragan Stojanović (13. april 1945, Beograd), profesor emeritus Filološkog fakulteta beogradskog univerziteta, duguogodišnji profesor na katedri za Opštu književnost s teorijom književnosti; pesnik, esejista, pripovedač, autor novela i romana i prevodilac s nemačkog jezika. Dobitnik je Andrićeve nagrade za knjigu novela „Ćerka španskog borca" (DKSG, 2018), a za roman Tamna pučina (DKSG, 2020) dobio je nagrade Matice srpske „Beskrajni plavi krug" i Zadužbine„Branko Ćopić".

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..