Dido Mihilsen, holandska književnica i novinarka predstaviće svoj roman Svetlije od mene (Кlio, edicija Gral Кlio, prevela Jelica Novaković Lopušina, 2023) u četvrtak, 21. marta od 18 časova u UК Parobrod. Osim autorke, o ovom romanu govoriće Ljubica Arsić, književnica, Jelica Novaković Lopušina, prevoditeljka i Zoran Hamović, glavni urednik IP Кlio. O kolonijalnom prisustvu Holanđana u Indoneziji dosada su isključivo pisali Holanđani, pa je tako jednostrana, viševekovna slika o holandsko-indonežanskom suživotu često idealizovana.

Roman ''Svetlije od mene'' zasnovan je na životnoj priči autorkine čukunbabe, rođene Indonežanke sa ostrva Java, koja je pružala otpor surovim zakonitostima svoje kaste. U strahu od nametnutog braka,upustila se u vezu sa holandskim oficirom...

Кnjiževnica Dido Mihilsen (1957) pisala je za brojne holandske novine i časopise. ''Svetlije od mene'', njen prvi roman iz 2019. godine, bio je u nominaciji za prestižnu nagradu Libris. Sledeće godine, dobio je nagradu holandskih knjižara. Mihilsen je svojim spisateljskim angažmanom postala glas autohtonih žena,koje su raskinule sa predrasudama i jednostranim tumačenjima holandsko-indonežanskog istorijskog nasleđa. 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..