Tokom marta meseca ove godine, KROKODILova rezidencija za pisce po prvi put ugošćava čak tri autora – Juliju Brovarnu iz Ukrajine, Roba Dojla iz Irske i Pola Gvaša iz Katalonije. Od 2012.  godine do danas u KROKODILovoj kući za pisce boravilo je 133 strana autora. Pol Gvaš boraviće u KROKODILovoj rezidenciji od 12. do 17. marta. Pre boravka u Beogradu gde će se susresti sa domaćom publikom i izdavačima, Pol će biti gost Fabula festivala u Ljubljani, od 1. do 7. marta, a zatim i Fusnota festivala u Zagrebu, od 7. do 12. marta. U Beogradu će se publici predstaviti večeras 14. marta od 19 časova u KROKODILovom Centru.

Pol Gvaš (1997), katalonski pesnik i pisac, Završio je master studije iz savremene književnosti, kulture i teorije na Kraljevskom koledžu u Londonu, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji o ljubavi i poetici na Univerzitetu u Barseloni. Autor je zbirki pesama “Tanta grana” i “La part del foc”, te je svoju poeziju predstavljao na međunarodnim poetskim čitanjima širom sveta. Njegov prvi roman, “Napalm u srcu”, doneo mu je 2021. godine, sa samo 24 godine, titulu najmlađeg dobitnika nagrade za najbolji roman Llibres Anagrama. Roman je već preveden na više jezika, a u pripremi su i njegove adaptacije za pozorište i film.

Rezidencijalni boravak Pola Gvaša u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu podržan je od strane Evropske festivalske asocijacije (EFA) kroz program EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists).

Rob Dojl boravi mesec dana u Beogradu kao gost rezidencije koju KROKODIL ove godine po prvi put realizuje u saradnji s Beogradskim irskim festivalom. On će se predstaviti na događaju u KROKODILovom Centru u subotu 16. marta od 14 časova.

Rob Dojl je rođeni Dablinac, autor četiri knjige koje su ostvarile međunarodni uspeh. Po njegovom debitantskom romanu „Here Are the Young Men“ snimljen je i istoimeni film „Stižu mladi ljudi“. Objavio je i romane „Treshold“ i „Autobibliography“ kao i zbirku kratkih priča „This is the Ritual“. Mesec dana u Beogradu će iskoristiti da nastavi rad na novom romanu.

Rezidencijalni boravak Roba Dojla realizuje se u saradnji s Beogradskim irskim festivalom i uz podršku organizacije Literature Ireland iz Dablina.
Julija Brovarna boravi u Beogradu od januara zahvaljujući KROKODILovom programu hitnih rezidencijalnih boravaka za književne stvaraoce iz Ukrajine, Prostori otpora, i dosad je već imala priliku da se predstavi ovdašnjoj publici, 19. februara u KROKODILovom Centru kao i 24. februara u EU info centru, a u sklopu obeležavanja nedelje solidarnosti s Ukrajinom.

Julija Brovarna je pesnikinja, spisateljica, ilustratorka i grafička dizajnerka. Rođena je 1979. godine u Vinici, Ukrajina, gde je i diplomirala filologiju i socijalnu pedagogiju. Objavila je tri knjige poezije. Trenutno radi na nekoliko književnih i vizuelnih umetničkih projekata od kojih je jedan esej o egzistencijalnim korenima Rusko-ukrajinskog rata. Potpredsednica je udruženja ukrajinskih pisaca.

Julija Brovarna boravi u KROKODILovoj Kući za pisce u okviru projekta Prostori otpora. Ovaj projekat Udruženja KROKODIL podržali su: Evropska fondacija za kulturu kroz Fond za kulturu solidarnosti i ERSTE fondacija.

Projekat Kuća za pisce Udruženja KROKODIL prvi je rezidencijalni program u Srbiji namenjen isključivo književnicima, prevodiocima i strip autorima. Program je pokrenut 2012. godine i od tada smo ugostili 133 autora iz 23 evropske države, a jedna od direktnih posledica ovog programa je trinaest dela gostujućih autora objavljenih na zajedničkom jeziku nakon njihovog boravka u Kući za pisce. Autorima odabranim za rezidenciju obezbeđuje se boravak u udobnom i dobro opremljenom stanu u Beogradu, kao i mesečna stipendija. Rezidencijalni boravak ima otvoren karakter – Udruženje KROKODIL sa svakim autorom pojedinačno utvrđuje željene smernice njenog ili njegovog boravka. Tokom trajanja rezidencije organizuju se čitanja, radionice ili drugi promotivni događaji u Beogradu i drugim gradovima Srbije, kao i sastanci sa lokalnim izdavačima, prevodiocima i studentima jezika sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i njihovim profesorima. Na ovaj način gostujući autori svoje stvaralaštvo i kulturu svoje zemlje predstavljaju publici u Srbiji i ostvaruju nova poznanstva i saradnje, kako sa lokalnim izdavačkim kućama, tako i sa domaćim autorima. Osim toga, rezidenti i sami imaju priliku da upoznaju kulturni i društveni život Srbije I regiona.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..