U četvrtak 21. decembra 2023 godine u 19h, u Palati Madlena, biće održana promocija knjige izabranih drama Knez Mihailo-Balkanski Hamlet, uz učešće dramskih umetnika. Sedam dramskih tekstova srpskih pisaca, od kojih je šest nastalo tokom poslednjih pet decenija, svedoče o tragičnoj sudbini kneza Mihaila Obrenovića, koji je istovremeno bio prosvećeni apsolutista kao vladar, tanani pesnik, ali i naivni ljubavnik. Druga Mihailova vladavina, nakon stupanja na presto posle smrti kneza Miloša, težila je tome da usmeri Srbiju ka evropskim civilizacijskim tekovinama i načinu života koji je bio dominatan u Zapadnoj Evropi. Ipak, kao jedno od najznačajnijih dostignuća Mihailovig režima mora se istaći oslobađanje srpskih gradova od osmanlijske vlasti. 

O njegovom političkom angažmanu i privatnom životu, kao i o kobnom atentatu kojim je okončan njegov životni vek, više saznajemo iz drama nego iz istorijskih knjiga, jer pisci snagom mašte nekad suptilnije i preciznije govore o istorijskim zbivanjima od same istoriografije. Borba za definisanje nacionalnih interesa, ljubavne dogodovštine i preljube, predstavljaju nezaobilazne teme na srpskoj političkoj sceni.

Hrestomatija drama o knezu Mihailu pruža nam različite poglede na dogadjaj koji je promenio istoriju Srbije. U predstavljanju knjige učestvuju eminetni gosti: docent dr Jelena Perić, profesor dr Boško Suvajdžić, Ivona Kustudić dramska umetnica, Dragan Petrović Pele dramski umetnik i priređivač knjige Radomir Putnik.

Molimo vas da putem svojih medija najavimo ovaj dogadjaj i pozovemo sve ljubitelje literature da prisustvuju promociji.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..