Predstavljanje knjige "VIDEOMEDEJA - četvrt veka - od videa do transformacija medija" i premijera filma "Video restArt" će se održati u četvrtak, 28. decembra, s početkom u 20 časova u Bulevar Buksu, na adresi Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad. O knjizi će govoriti Ivana Sremčević Matijević, Srđan Radaković i Mileta Poštić, dok će moderator razgovora biti Milan Tripković. Nakon razgovora, publika će imati priliku da prisustvuje i premijeri dokumentarnog filma "Video restArt" u trajanju od 30 minuta, koji istražuje pet decenija video umetnosti u ko-relaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje, autorke Ivane Sremčević Matijević. Ova video produkcija Videomedeje predstaviće raznolik spektar razmišljanja o video umetnosti i njenom razvoju kroz razgovore sa eminentnim učesnicima iz sveta umetnosti i teorije.

Spoj reči i slika iz filma elegantno se prepliće sa stranicama monografije. Na predstojećoj promociji, umesto klasičnog čitanja odlomaka, posetioci će doživeti iskustvo koje će ih povezati s knjigom kroz sva čula.

Ova dela pružaju uvid u evoluciju video umetnosti kroz vreme, istovremeno istražujući bogatstvo kulturne baštine Videomedeje.

Knjigu "VIDEOMEDEJA - četvrt veka - od videa do transformacija medija" priredili su Ivana Sremčević Matijević i Srđan Radaković.

Monografija posvećena 25-godišnjici postojanja Videomedeje, internacionalnog festivala medijskih umetnosti, osim osnovnih informacija o festivalu čitaocima pruža uvid i u istorijski razvoj video arta. Jedan od sastavnih delova monografije su video intervjui koje je dugogodišnja direktorka Videomedeje Ivana Sremčević Matijević realizovala sa gostima i učesnicima festivala. U intervjuima koji su u ovom izdanju pretvoreni u pisani oblik sagovornici (umetnici, kustosi, istoričari i teoretičari medija) iznosili su vlastita mišljenja i tumačenja u vezi sa medijskom sintezom u digitalnom okruženju, sa značajem zamene analogne tehnologije digitalnom, razmišljali su o odnosima filma, videa i televizije i, generalno, interpretirali su savremenu umetničku praksu povlačenjem luka od rane video umetnosti iz šezdesetih godina XX veka do današnjeg dana.

Među učesnicima u knjizi i na filmu su: Aleksandar Davić, Želimir Žilnik, Čedomir Vasić, Mileta Poštić, Zoran Naskovski, Keti Rej Hafman, Dejmon Mol, Veldhun Martejn, Pjotr Krajevski, Katrin Beker, Robert Arnold, Žan Gabrijel Perio, Anuk De Klerk, Silvija Vinkler i Stefan Keperl, Kristl Baur sa autorskim tesktom "Ars Electronica i evolucija proširene animacije" i drugi.

Izdavanje knjige su podržali: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..