Prvi EUPL festival u Beogradu održaće se od 13. do 15. decembra u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) i EU Info centru (Kralja Milana 7) u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta. Gošća festivala biće holandska književnica Gerda Bles. Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta Trećeg Trga Readers Exchange, finansiranog od strane Programa Kreativna Evropa. Prvog dana festivala Gerda Bles će posetiti Katedru za nederlandistiku, gde će sa studentima Filološkog fakulteta razgovarati o svom romanu Mi smo svetlost.

Od 19 časova 13. decembra održaće se promocija romana Mi smo svetlost u KC Gradu. Festival će otvoriti zamenica ambasadora Holandije Ane-Sitske Brinks. Razgovor sa Gerdom Bles, prevoditeljkom Bojanom Budimir i prvim čitateljkama Ivanom Živkov i Milicom Lazović vodiće Dejan Matić.

U petak 15. decembra u 17 časova u EU Info centru održaće se predstavljanje projekta Readers Exchange. Program će otvoriti predstavnica Deska Kreativne Evrope iz Portugala Sara Maćado. Dejan Matić će razgovarati sa Gerdom Bles o njenom romanu Mi smo svetlost, u kontekstu EUPL nagrade, a o romanu Evropa švedskog pisca Maksima Grigorijeva govoriće prevoditeljka Svetlana Tot i prva čitateljka Simona Dmitrović. Takođe, u programu će učestvovati i prve čitateljke, koje su na čitalačkim radionicama organizovanim ove jeseni pročitale knjige pre objavljivanja i napisale blurbove i prikaze.

Festival su podržali Program Kreativna Evropa, Holandski Institut za književnost i Ambasada Holandije u Beogradu. Partneri festivala su KC Grad, EU Info centar, Desk Kreativna Evropa Srbija i Filološki fakultet.

Svi programi biće uživo prenošeni na Instagram stranici Trećeg Trga.
 
Gerda Bles (1985) debitovala je 2017. godine zbirkom kratkih priča Nismo pomišljali na umiranje koja je dobila izvanredne kritike i osvojila stipendiju grada Utrehta za talentovane pisce (C. C. S. Crone Stipend). Sledeće godine objavila je zbirku poezije Vatre lutalice koja je bila nominovana za književnu nagradu C. Buddingh’. Njen prvi roman Mi smo svetlost bio je nominovan za prestižnu holandsku književnu nagradu Libris, a nagrađen je Holandskom nagradom udruženja knjižara i Evropskom nagradom za književnost 2021. godine. Gerda Bles živi u komuni u Harlemu i studira likovne umetnosti na akademiji Herit Ritveld u Amsterdamu.

O romanu Mi smo svetlost: Četiri člana komune prestaju da jedu zato što od sada žele da žive samo od svetlosti i vazduha. Svaki lik u romanu Gerde Bles ima svoje razloge za ovu ekstremnu odluku, koja je na kraju protagonistkinju Elizabet koštala života. Ova veličanstvena priča inspirisana je stvarnim događajima.[...] - Holandski Institut za književnost

Maksim Grigorijev (1980) rođen je u Moskvi, a u Švedsku se preselio kada je imao dvanaest godina. Prvu zbirku kratkih priča Gradovi objavio je 2014. godine i za nju je dobio nagradu Borås Tidning za debitantsko delo.

Roman Evropa (2021) je narativ o egzilu, nostalgiji i čežnji za domom koji više ne postoji, kao i o samoj ideji Evrope. Ideji koja je, sedamdeset godina nakon začetka, toliko rascepljena i ispunjena pukotinama da više sadržaja ima u praznini između pukotina, nego na ostrvcima koja su još uvek netaknuta. Evropa je nominovana za nagradu Avgust koja se dodeljuje za najbolju švedsku knjigu, a osvojila je Evropsku nagradu za književnost (EUPL), prestižnu književnu nagradu lista Svenska Dagbladet, kao i nagradu SmåLits Migrant. Maksim Grigorijev bavi se i književnim prevođenjem sa ruskog jezika i živi u Parizu sa suprugom i decom

O romanu Evropa:
„Ovo je đavolja biblija književnosti egzila i veličanstven roman sa mnogostrukim osnovama. /…/ Više se čini kao roman promišljanja preveden sa nekog od svetskih jezika, nego treća knjiga relativno mladog švedskog pisca. Čitam ga kao roman o potrazi za domom, o Evropi posle kiše, u zatišje pred buru.“ - Dagens niheter, Junas Tente
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..