Vulkan izdavaštvo je nedavno publici u Srbiji predstavilo roman Zavera violina Brendana Slokama. Ovaj napeti triler, inače svoj debitantski roman, Slokam je počeo da piše tokom pandemije i izolacije 2020. godine, a dve godine kasnije proglašen je najboljom knjigom u izboru uticajnog Književnog kluba jednog od najpopularnijih TV šou programa u Americi Dobro jutro, Ameriko. Ono što ovom izuzetnom romanu daje dodatnu vrednost je činjenica da Slokam na stranice svoje knjige unosi autobiografske elemente. Muzičar i učitelj muzike, Slokam je diplomirao na muzičkoj akademiji, na Univerzitetu Severna Karolina, i to na odseku violina.

Tokom završne godine srednje škole, iz njegove kuće, dok je sa porodicom bio u zabavnom parku, ukradena mu je violina. „Bio je to najgori osećaj na svetu“, kazao je autor u jednom intervjuu.

U slojevitoj polubiografskoj povesti Zavera violina, autor čitaoca vodi kroz život Reja Makmilijana, mladića koji je odrastao u ruralnom delu Severne Karoline, na mestu gde je odrastao i autor. Iako suočen sa mnogobrojnim preprekama, Rejov talenat je evidentan i on je odlučan da postane profesionalni violinista uprkos predrasudama koje su duboko ukorenjene u sredinu u kojoj odrasta. Ni majčin pritisak da pronađe „pravi posao“, ni rasizam prisutan u svetu klasične muzike neće ga pokolebati. A kada sazna da je izanđala violina koju je nasledio od svog pradede zapravo neprocenjivi Stradivarij, učiniće mu se da je ostvarenje sna nadohvat ruke.

Pravi zaplet nastaje uoči takmičenja Čajkovski – svojevrsne muzičke olimpijade, kada Rej otkriva da je violina ukradena i dobija poruku ucenjivača koji zahteva otkup. Bez dragocenog instrumenta, Rej oseća da je izgubio i deo sebe. Da bi čitavom svetu pokazao svoj talenat, suočavanje sa kradljivcima je neminovno.

U literarnom spomenaru sopstvenog odrastanja, Slokam u Zaveri violina istražuje teme samopouzdanja, rasizma i borbe za mesto u svetu koji mu nije naklonjen. Filigranskim stilom, autor koji je stasao na misterijama Šerloka Holmsa kroz Rejov lik će vas suočiti sa izazovima, ali i sa odlučnošću i nadom da će uspeti, čak i kad mu putevi izgledaju kao beznadna bespuća.
 
Izuzetno emotivni triler Zavera violina, koji se oslanja na iskustva samog pisca, dostupan je na sajtu vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..