O tajnim vezama Zevsa, Miloša Obilića i Kapetana Amerike - Novi veliki panel koji će otkriti tajne veze Zevsa, Miloša Obilića i Kapetana Amerike pod nazivom „Istorijski i epski junaci” u organizaciji Zaprokula održaće se u utorak, 28. februara u 19 časova u Domu omladine Beograda (sala AMERIKANA). Pokrenućemo značajne teme koje okupiraju javnost od davnina do savremenog sveta – na koji način motivi iz prošlosti promiču i ulaze u današnju kulturu. Da li naš panteon komunicira sa globalnim? Istorija i epika u svom antagonizmu, otkriće nam da li je, i na koji način, Marko Kraljević mistifikacija Peruna, kao i koje savremene heroje danas mistifikujemo.

Predstavićemo ugledne autore iz različitih oblasti sa namerom da kroz razgovor osvetlimo kulturne refleksije naših istorijskih i epskih junaka i antijunaka. Očekujemo da će temat, kao i javni dijalog njime pokrenut, biti važan doprinos savremenom pristupu kulture našim pravim i imaginarnim junacima, ali i stvaralački osvešćujućem suočavanju sa njima.

UČESTVUJU:

Aleksandar Petrović , Aca Seltik, frontmen grupe Ortodoks Kelts
Kristina Đuković, scenarista
Danijela Vasić, Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet
Pavle Zelić, pisac i filmski i strip scenarista
Marijana Jelisavčić, Filozofski fakultet u Novom Sadu

MODERATOR: Boris Stojkovski, Univerzitet u Novom Sadu, Filozofski fakultet, urednik temata „Istorijski i epski junaci“, časopis KULTURA (br.174-175)

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..