U četvrtak 22. decembra s početkom od 12 časova u KROKODILovom Centru je održana konferencija za medije povodom pokretanja najnovije KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People. Na konferenciji su govorili Milena Berić i Vladimir Arsenijević ispred Udruženja KROKODIL. Prvi se obratio Vladimir Arsenijević koji je ukratko obrazložio razloge za pokretanje inicijative. Prema njegovim rečima u pitanju je pre svega reakcija na “vizuelni šum” i svojevrsni “ideološko-estetski rat” koji je u poslednjih godinu dana sve vidljiviji i prisutniji na zidovima ulica gradova širom Srbije koji već duže vreme predstavljaju poprište obračuna različitih ekstremno desničarskih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika.

Rezultat jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno izražavaju i pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. Milena Berić je zapitala šta komuniciramo i kakvu poruku prenosimo deci, ali i njihovim roditeljima, kada se u dečijim parkićima i na zidovima osnovnih škola nalaze murali, grafiti i stensili koji nose ratno-huškačke i nacionalističke poruke. “Sigurna sam da ne postoji nijedna osoba u našoj zemlji kojoj ove prakse ne smetaju i kojoj bi one bile prihvatljive. S tim u vezi pozivamo sve građane u Srbiji da se priključe našoj inicijativi i da deluju u svojoj lokalnoj sredini”, poručila je Milena.

Vladimir je dodao da će jedan od glavnih pravaca delovanja ove dvogodišnje inicijative koja ima nameru da aktivno utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, biti i podsticanje stvaranja drugačijeg sadržaja na zidovima, te je planirano oslikavanje deset murala velikih dimenzija u gradovima širom Srbije koji bi slali nežne i afirmativne poruke. Kao dobar primer ovakvih intervencija u javnom prostoru naveden je jedan mural u Mariupolju na kome je prikazano dete koje grli plišanog medu i koji, iako se nalazi na polurazrušenoj zgradi u razorenom gradu, oko sebe stvara prostor mira. U vezi s ovim aktivnostima već je postignut kontakt s muralistima, među kojima su neka od najznačajnijih imena street art scene kao što su Jana Danilović, Artez, TKV, Marija Šoln i Roš, a sledeći korak, i najveći izazov, predstavlja pronalaženje lokacija i dobijanje dozvola za izradu murala. Pored ovih intervencija u javnom prostoru kroz vizuelnu uličnu umetnost, inicijativa će takođe uključivati i top-down pristup u saradnji s nevladinim sektorom i gradskom upravom s ciljem mapiranja regulativa i zakonodavstva koji se bave nedozvoljenim i ilegalnim delovanjem na javnim površinama i njihovim uklanjanjem. Biće formirana i radna grupa koja će raditi na predlogu za unapređenje ovih regulativa i njihovu bolju implementaciju. “Kroz prikupljanje potpisa građana širom Srbije pokušaćemo da utičemo na donosioce odluka i aktivno menjamo prakse koje kao posledicu imaju kontinuirani rast nasilja i agresije u našem društvu”, istakla je Milena za kraj konferencije.

Iz Udruženja je takođe poručeno da se svi zainteresovani građani koji žele da se aktivno priključite inicijativi mogu javiti putem email adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kako bi bili upućeni na sve raspoložive načine zajedničkog delovanja.




<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..