U okviru Regionalnog festivala knjiga i pisaca BOOKA, u Muzičkom centru Crne Gore dodijeljena je nagrada Književni plamen, španskom piscu Havijeru Serkasu za 2022. godinu. U isti mah su proglašeni dobitnici za ranije dvije godine kada zbog Kovida 19 nagrada nije doijeljena. Dobitnici nagrade su Gabrijel Zaid za 2020. i Irene Valjeho za 2021. godinu. Havijer Serkas je jedan od najznačajnijih književnih stvaralaca ne samo na španskom govornom području već i u svjetskoj književnosti. Serkas je pripovjedač, romansijer i esejista, uz to je i univerzitetski profesor španske književnosti.  Njegov roman Salaminski vojnici je najnagrađivanija knjiga savremene španske književnosti. Program je počeo u 19h, vodila ga je Jelena Krsmanović i imao je nekoliko dijelova. Prvo se publici obratio osnivač nagrade Književni plamen i direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević.

Gospodin Uljarević rekao je da sa najvećim zadovoljstvom Regionalni festival knjiga i pisaca BOOKA u Podgorici i Nova knjiga ponovo dočekuju jednog velikog svjetskog pisca koji je večeras naš sagovornik.

,,Vjerujem da to dugujemo čitaocima u Podgorici i Crnoj Gori. Kako bismo ostali u stalnom konktaktu sa čitaocima, prije 20 godina osnovali smo prvu Gradsku knjižaru u Podgorici. Iz nje su nastale druge Gradske knjižare, Zimski salon knjiga BOOKA, Mađunarodni podgorički sajam knjiga, mnogobrojni susreti pisaca i čitalaca, toliki događaji koji su obilježili kulturu u ovom gradu, pa i sama nagrada „Književni plamen“ koja je od samog početka počivala na ideji vrhunske književnosti i stalno otvornog razgovora čitalaca i velikih pisaca našeg vremena''.

Pri čemu je još istakao da je nagrada osnovana tokom boravka Marija Vargasa Ljose Crnoj Gori i Novoj knjizi 2015. godine, Nagrada „Književni plamen“ je odmah postavila najviše mjere i postala međunarodno prepoznatljiva književna nagrada.

Mario Vargas Ljosa kao stalni predsjednik žirija i dosadašnji dobitnici „Književnog plamena“ čine jedinstvenu porodicu ove nagrade i jedinstvena imena u svijetu savremene književnosti.
Klaudio Magris, Orhan Pamuk, Adam Zagajevski, Margaret Atvud – sve su to pisci bez kojih se ne može zamisliti savremena svjetska književnost. Počastvovan sam što su oni dobitnici Nagrade „Književni plamen“.

U ime žirija na čijem čelu je slavni nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članovi su gospodin Uljarević, profesori Sonja Šundić Tomović, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, obrazloženje je pročitao profesor Jerkov. Zatim je nagrađeni autor razgovarao sa Gojkom Božovićem, direktorom izdavačke kuće Arhipelag koja je objavila tri njegova romana.

Havijer Serkas je istakao da mu je naročito čast što je primio nagradu baš u Crnoj Gori, jer je ovdje prvi put, zahvalio se svom izdavaču, i naglasio da je velika stvar dijeliti nagradu sa tako značajnim piscima, a jedan od glavnih razloga jeste što je u žiriju bio baš Mario Vargas Ljosa, kojeg mnogo cijeni. Serkas je naglasio da pisac knjigu piše zajedno sa čitaocima. Protagonista književnosti nije pisac, već čitalac. Čitaoci koji su pažljivi i sposobni da otkriju u knjigama čak ono što je i samom autoru promaklo, to je pravi čitalac. Autor se punog srca zahvaljuje
Međunarodni značaj ove prestižne nagrade uveličala je kanadska autorka Margaret Atvud, dobitnica nagrade Književni plamen za 2019. godinu, koja se onemogućena da dođe, obratila videom i publici i svom izdavaču Nova knjiga izrekla lijepe riječi zahvalnosti: ,,Hvala vam još jednom na ovoj književnoj nagradi. Nema mnogo zemalja koje imaju tako pozitivan stav prema piscima i književnosti, upravo obrnuto. Moram da priznam, kad sam prvi put čula riječ plamen, odmah sam se sjetila prizora gomile knjiga spaljenih na nekom trgu. Nažalost, živimo u doba sve veće cenzure i zabrane knjiga, i pisci su ponovo zatvarani i čak ubijani ako se suprotstave vlasti.

U takvoj klimi, ovakva nagrada je još važnija. Ona je znak da ljudski glas, glas pojedinca, vredi podržati. Još jednom, mnogo vam hvala i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti''.

Izdavačka kuća Nova knjiga večeras je proslavila dvadeset godina od postojanja Gradske knjižare. Izdavač Predrag Uljarević u ime Nove knjige rekao je da je počastvovan što je naš gost Havijer Serkas, dobitnik Nagrade „Književni plamen“, pisac slavnih romana Anatomija jedne pobune, Salaminski vojnici, Hohštapler, Kralj sjenki, Nezavisnost...



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..