Obaveštavamo vas da je Akademska knjiga iz Novog Sada objavila sledeće nove naslove: GLOBALNI UDAR. Terapeutski kapitalizam i Veliki reset - Dijego Fuzaro (Preveo s italijanskog: Konstantin Dragaš) - Mere koje su preduzete u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 ostaviće trajne i opasne tragove ne samo u oblasti zdravstva, već i na budućnost čovečanstva u celini. U ovoj knjizi, Dijego Fuzaro, filozof „drugačijeg promišljanja“ i čuveni autsajder u italijanskim polemikama, pokazuje na koji način vanredno stanje postaje istinski i pravi metod vladanja. U oligarhijskom i autoritarnom pogledu, moć koristi strah od zaraze da reorganizuje kako društvo i ekonomiju tako i politiku, dok su osnovna prava i slobode suspendovani.

EKONOMIJA SA MISIJOM. Ambiciozni vodič za promenu kapitalizma - Marijana Macukato
(Prevela s engleskog: Ljiljana Lučić)

Nagrađivana autorka i vodeća međunarodna ekonomistkinja Marijana Macukato iznosi oštru i preko potrebnu kritiku savremenog kapitalizma u kojoj tvrdi da u rešavanju ogromne krize sa kojom smo se suočili moramo biti inovativni – moramo koristiti kooperativno razmišljanje orijentisano na misiju pri čemu, takođe, treba uključiti mišljenje zainteresovanih strana javno-privatnog partnerstva koje znači ne samo zajedničko preuzimanje rizika nego i zajedničku podelu dobitaka.

Ekonomija sa misijom gleda na velike izazove sa kojima se suočavamo na radikalno nov način. Globalno zagrevanje, zagađenje životne sredine, demencija, gojaznost, oružano nasilje, mobilnost – ove ekološke, zdravstvene i socijalne dileme su ogromne, složene i nemaju jednostavno rešenje.

O DEGOLIZMU I SRBIMA – Slobodan Zečević

Кnjiga uglednog naučnika i dobrog poznavaoca evropskih i francuskih prilika prof. dr Slobodana Zečevića O degolizmu i Srbima podseća na život i ostavljeno nasleđe velikog francuskog državnika XX veka generala Šarla de Gola, osnivača V Republike.

Autor ukazuje na uticaje i paralele koji su se javljali između kretanja u francuskom i srpskom društvu, na srpske propuštene prilike, kao i na pouke i rešenja koje bi Srbi mogli da iskoriste iz degolističkog načina razmišljanja u budućnosti.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..