Izdavačka kuća Heliks je upravo objavila roman Viči tiše, bato autorke Ivone Bžezinove. Radi se o izuzetno važnom, odlično napisanom romanu koji se bavi autizmom, (ne)inkluzivnošću autističnih osoba, kao i problemima sa kojima se susreću članovi porodice autistične dece. Ivona Bžezinova je češka autorka mnogobrojih knjiga za decu i omladinu. Počela je sredinom devedesetih da piše knjige za malu decu, nakon što je završila i doktorirala studije češke književnosti. U žanru književnosti za mlade debitovala je i briljirala desetak godina kasnije i postala svetski fenomen. Njena trilogija pod nazivom „Devojke na povocu“ suštinski je potresla i svet tinejdžera, ali je bila omiljena literatura i među zbunjenim roditeljima koji su se našli pred problemima koje donosi adolescentsko doba.

Još jedan važan i veliki korak u karijeri ove spisateljice predstavlja svakako veoma važna knjiga i nezaobilazna literatura savremenog doba, roman pod nazivom Viči tiše, bato u odličnom prevodu Uroša Nikolića (Izdavačka kuća Heliks).

Priča o svakodnevnom životu autističnog dečaka Jeremijaša i njegove sestre bliznakinje Pamele, dirljiva je i istinita priča o poremećaju od kojeg nažalost pati sve više dece i mladih. Autizam u današnje vreme ne bi smeo biti tabu tema, jer autizam nije nešto čega bi se trebalo plašiti, stideti ili pred njime žmuriti na jedno oko. Ova realistična, teška i ozbiljna knjiga ipak nije ni na koji način tragična. Ona nam pokazuje da uprkos svim teškoćama koje nosi batin invaliditet, život ima lepe strane ako se u njega uključe ljubav, razumevanje i podrška.

Bžezinova je surovu i istinitu priču ispričala kao neutralni posmatrač, ali je retrospektive i unutrašnje monologe pisane kurzivom  dodelila Pameli, čiji je lik zapravo i nosilac velikog bremena porodice.

Ona je oslonac ne samo bati, već i majci koja se godinama bori protiv sistema, protiv komšija, protiv same sebe i odbija da batu stavi u ustanovu za mentalno retardirane. Ta borba bila bi apsolutno uzaludna bez bezuslovne i bezgranične ljubavi koju majka ima za oboje svoje dece, i za Pamelu – prerano odraslu, i za Remija – fizički sazrelog, ali teško mentalno zaostalog.
Roman je deo ediciije „Književni razgovori sa budućnošću“.

Ivona Bžezinova (1964) poznata je češka autorka romana za decu i mlade. Doktorirala je češki jezik i književnost. Jedno vreme je radila kao asistent na katedri za češke studije. Uglavnom je bila fokusirana na češku literaturu 19. i ranog 20. veka i objavila je niz stručnih članaka u novinama na tu temu. Nakon selidbe u Prag počinje da piše knjige za decu i mlade i postaje svetski fenomen u ovom žanru. Za svoj rad dobila je brojne književne nagrade uključujući Zlatnu lentu, a bila je nominovana i za nagradu Magnezia. U svojim knjigama prevashodno je okrenuta temama koje se bave manjinama, osobama sa posebnim potrebama, neizlečivim bolestima i psihičkim problemima.

Knjige Ivone Bžezinove prevedene su na brojne jezike.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..