Konferencija “Remix Comix - Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, održana je od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, kao deo Grada stripa, u okviru programskog luka "Druga? Evropa", projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture". U okviru konferencije održan je niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima - u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima.

Jelena Anđelovski, menadžerka EU info point Novi Sad pri delegaciji Evropske unije u Srbiji, obratila se prisutnima na otvaranju konferencije: „Delegacija sa velikom radošću prati sve programe koji se dešavaju tokom „Novog Sada - Evropske prestonice kulture“, a Remix Comix konferencija je definitivno jedan od njih.

Kod ovog projekta i konferencije naročito je važno povezivanje nasleđa sa savremenom umetnošću, odnosno predstavljanje savremene umetnosti i stripa kao nasleđa koje nastaje sada, u ovom momentu i ovde. Povezivanjem savremene umetnosti i stripa sa nasleđem shvatamo da ono nije nešto što nam je dato, već nešto što stvaramo svi zajedno. Za delegaciju Evropske unije to je veoma važno”.

Milica Rašković, koordinatorka programskog luka "Druga? Evropa", na otvaranju je rekla: „Kao neko ko radi na projektu Evropske prestonice kulture već sedam godina, zaista sam uzbuđena što vidim da se sve događa. Dugo smo planirali i stvarali veze s našim evropskim partnerima i lokalnom umetničnom scenom. Uradili smo puno istraživanja, projekata u zajednici, otvorili smo Kulturne stanice, renovirali prostore i prepoznali dobre partnere. Ovo je poput šlaga na torti, i drago mi je da naš grad postaje zaista važan grad kulture na evropskoj mapi”.

Filip Markovinović, predstavnik Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, u svom govoru je istakao: „Glavna ideja projekta Remix Comix je da istražimo na koji način umetnost stripa može da se iskoristi za promociju savremenog, urbanog nasleđa i učini ga vidljivijim, naročito kada govorimo o ugroženim grupama i manjinama“. Markovinović je dodao da je u Novom Sadu održan prvi od pet rezidencijalnih projekata u okviru projekta, nakon čega tokom naredne godine slede još četiri rezidencije u Holandiji, Češkoj, Sloveniji, i na kraju u Pančevu. Druga konferencija u okviru projekta odigraće se u Ljubljani oktobra naredne godine.

Konferenciju je otvorila poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima vizuelnog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije vodili su poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija), Kuš!-kolektiv iz Letonije, i drugi.

Prvog dana konferencije otvorena je i izložba u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!” koj će publika moći da pogleda do 28. novembra u Distriktu. Izložena instalacija nastala je kroz saradnju romske zajednice u Novom Sadu i umetnika iz četiri države, koji su  učestvovali na rezidenciji Remix Comix od 17. do 31. oktobra.

Slobodan Stošić, kustos izložbe, osvrnuo se na proces rada tokom trajanja rezidencije: “Prvih nedelju dana smo upoznavali dosta aktera iz Velikog Rita, koji smo obišli zahvaljući Ahmedu, Arijanu i Arifu. Oni su nas uputili i ispričali određene priče koje su njima bile važne, u rasponu između mitologije i socijalne strukture, odnosno načina na koji funkcionišu i žive. Ovo je bila potpuna nepoznanica za mene i za umetnike, koji su tako dobili okvir unutar kojeg je trebalo da intervenišu svojim jezikom, uglavnom jezikom stripa. Naziv instalacije je jedna vrsta kletve koju smo mi hteli da propitamo, ukazujući na to šta znači sve što uzimaš očima, kako se igraš očima gledajući nešto, i odbijajući nešto da vidiš“.

Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Foto: Slobodan Stošić

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..