Nakon izuzetno uspešnih i veoma posećenih javnih čitanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) na kojima se publika upoznala sa mladom pesničkom scenom, otpočela je druga sezona ČIP-a (ovoga puta u novom značenju Čitaj I Prozu). Gosti prvog ČIP2,  u novoj sezoni, bili su talentovani mladi prozaisti: Ana Miloš i Milan Vurdelja, a javnim čitanjem moderirao je Marko Avramović, književni kritičar, član žirija Andrićeve nagrade. Ana Miloš predstavila se okupljenoj publici svojim dvema ispirativnim pričama iz knjige Kraj raspusta pod nazivom Div i Mir.

Mlada književnica ovom prilikom je istakla vrednost ovakvih okupljanja i mogućnosti da proza nađe svoj put do čitalaca, iskazavši veliku zahvalnost Zaprokulu na prilici da novi, mladi autori budu prepoznati u kulturnoj javnosti.

Milan Vurdelja pročitao je priču iz veoma zapažene knjige Soba za beštije pod nazivom Požar i odlomak romana Čiji to trag vidim u krošnjama. Vurdelja je ukazao na važnost konkursa koji mladim piscima pružaju mogućnost ulaska u književni svet, apostrofirajući ulogu urednika koji svojim radom treba da vode i oblikuju put mladog pisca.

Na samom kraju Avramović je pohvalio inicijativu Zaprokula da učini prvi korak ka većoj prisutnosti mladih pisca u široj javnosti.

ČIP 2, tokom druge sezone, tradicionalno će se održavati jednom mesečno u Galeriji Zaprokula gde će se publika upoznati sa mladim prozaistima, a akcenat će i ovog puta biti na čitanju same proze, a ne samo na razgovoru o njoj.

Do sledećeg čipovanja!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..