Veliki panel pod nazivom ,,Kultura i nacionalna trauma“ u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) održaće se u UTORAK, 27. septembra u 19 časova u Domu omladine Beograda (sala AMERIKANA). Ovo je prvi u nizu javnih panela koje će Zaprokul organizovati u narednom periodu , koji su namenjeni široj publici. Imajući u vidu značaj  teorijskog promišljanja nacionalnog identiteta predstavićemo ugledne autore iz različitih oblasti sa namerom da kroz razgovor osvetlimo kulturne refleksije naših kolektivnih trauma. Zavod za pruočavanje kulturnog razvitka, izdavač časopisa Kultura, pokreće javni dijalog o pitanju kulture i nacionalne traume, izuzetno važnoj temi za našu kulturu i kulturnu politiku koja je predstavljena u jednom od izdanja ovog  časopisa.

,,Teorija kulturne traume od posebnog je značaja za razumevanje naše kulture. Nema prevazilaženja traume - iza koje uvek stoji neko pretrpljeno zlo - bez suočavanja s njom, bez slobodne rasprave o njoj i njenog umetničkog uobličenja'', uvodna je reč glavne urednice dr Slađane Ilić u tematu časopisa Kultura  posvećenom ovom pitanju.

Na panelu će učestvovati autori tekstova u ovom tematu, kao i širi krug sagovornika iz različitih oblasti nauke i umetnosti. Očekujemo da će temat, kao i javni dijalog njime pokrenut, biti važan korak u aktivnijem odnosu naše kulture, ali i države, prema osvešćivanju naših kolektvnih trauma, pa i stvaralački lekovitom suočavanju sa njima.

Program se realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda i Muzejom žrtava genocida.

Učestvuju:
Dr Bojan Jovanović, antropolog
doc. dr Slobodan Reljić, sociolog i novinar
prof.dr Predrag J. Marković, direktor Instituta  za savremenu istoriju
prof. dr Miloš Ković, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik, Institut za književnost i umetnost
Goran Radovanović, filmski reditelj i scenarista

Moderator panela : dr Slađana Ilić, glavna urednica časopisa KULTURA , priređivač temata ''Kultura i nacionalna trauma''

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..