Promocija dokumentarne knjige Protivnarodni osmeh (Akademska knjiga, Novi Sad, 2021, preveo Arpad Vicko) dr Tibora Varadija održaće se u ponedeljak, 26. septembra od 19 časova u UK Parobrod. O ovim spisima iz porodične arhive, sa elementima memoara koji multietničku banatsku provinciju dovodi u vezu sa apsurdom Joneska i Beketa, osim Varadija, govoriće i dr Miodrag Jovanović, pisac, šef Katedre za teoriju, sociologiju i filozofiju prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz Katarinu Lazić, urednicu književno-tribinskog programa UK Parobrod. U okviru ove proze, pisac ocenjuje da je ''sud pozornica na kojoj nastupaju i partijski sekretari, provladini i antivladini intelektualci, istaknuti pojedinci iz sfere medija i milioneri, ali okretna pozornica, u kojoj se i mi računamo''.

Varadi rekonstrukcijom duha minule epohe, čitaocu predočava humoristične i paradoksalne situacije.

Neočekivana i često brilijantno opravdana iskakanja iz osnovnog toka naracije, uz sveprisutnu ironiju, prema zapažanju prof. dr Vladete Jankovića, doprinose umetničkom kvalitetu Protivnarodnog osmeha.

Tibor Varadi (Várady Tibor) ponajviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, na Xarvardu je stekao zvanje doktora pravnih nauka. Nakon diplomiranja radio je kraće vreme kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku (današnjem Zrenjaninu), čija je arhiva temelj ove knjige. Bio je docent, vanredni i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od 1993. godine profesor je na budimpeštanskom Srednjoevropskom univerzitetu (CEU) i drži predavanja na pravnim fakultetima Emori, Kornel, Berkli u SAD-u. Objavio je veći broj naučnih radova, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne trgovinske arbitraže i manjinskih prava. Redovni je član SANU. Zastupao je Srbiju (ranije SRJ i SCG) pred Međunarodnim sudom pravde u Xagu.

Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Od pokretanja časopisa, 1965. bio je urednik, od 1969. do 1971. odgovorni urednik. Do sada je objavio ukupno 15 proznih knjiga na mađarskom, srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..