Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom Godina magijskog mišljenja održaće se u Beogradu tokom tri junska dana i večeri (od 17. do 19. juna) na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a zatim i u Novom Sadu  (23. i 24. juna 2022) pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije. Program pogledajte ovde >>

VEČERNJI PROGRAM

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18. juna od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i  pisaca ali i muzičarki/muzičara, glumica/glumaca i drugih.  S ponosom najavljujemo učešće od jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman Crkni ljubavi u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce.

Dinamični sofa intervjui ove godine rezervisani su za dvojicu legendarnih karikaturista i nemilosrdnih komentatora lokalne društveno-političke stvarnosti, Coraxa i Dušana Petričića.

Neizostavno je i gostovanje regionalnih zvezda među kojima su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, popularna dramska spisateljica Tena Štivičić, sjajna književna kometa iz BiH poznata kao Asja Bakić ali i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović.  
Uz In memoriam segment posvećen jednoj i jedinoj Miri Furlan i specifičnim ulogama koje smo dodelili našim nenadmašnim glumicama Mirjani Karanović, Vladici Milosavljević i Hani Selimović program će upotpuniti i razgovor s voljenom Jasminkom Petrović i jednako voljenim Rašom Andrićem o knjizi/filmu Leto kada sam naučila da letim i uspehu koji je ovaj kreativni dvojac požnjeo u zemlji, regionu i onom pravom inostranstvu. Pravu poslasticu večernjeg programa čini će muzički nastupi Marčela i Ane Ćurčin ali i predstavljanja istaknutih knjiga koje su prošle godine objavili Ana Marija Grbić i Aleksandar Šurbatović.

Festival kao i obično vodi jedinstvena Mima Simić, ovog puta uz podršku Daška Milinovića iz čuvenog radijskog dvojca Daško i Mlađa zaduženog za sofa intervjue i čitave serije voditelja kao što su Jasmina Ahmetagić, Silvija Monros, Jasmina Topić i Dejan Matić koji će kroz kratke onstage razgovore predstaviti pojedinačne autore i autorke koji čine fenomenalan lajnap ovogodišnjeg Festivala KROKODIL.

Program treće festivalske večeri održaće se u nedelju 19. juna s početkom u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju i posvećen je inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Jedna od namera projekta CELA jeste da se prevoditeljice i prevodioci postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravni literarni stvaraoci. Ova namera podstakla je novo promišljanje književnog nastupa u slučajevima kada se on odvija van konteksta jezika na kom određena autorka ili autor pišu. Dođite da vidite kako kreativna komunikacija između onih koji pišu i onih koji njihova dela prevode može da rezultira uzbudljivim scenskim rešenjima kroz nastupe budućih evropskih književnih zvezda - Arijane Bonaci iz Italije, Andraža Rožmana iz Slovenije i Lise Vede iz Holandije - te prevoditeljica Ane Popović, Jelene Dedeić i Bojane Budimir. Program vodi Mima Simić. Nakon ove programske celine uslediće jedinstven eksperiment pod nazivom POETS SOUNDS. Ova umetnička saradnja kompozitora, performera i pesnikinja i pesnika istražuje granicu na kojoj se književni jezik sreće s oblašću Nove muzike - estetsku regiju koja do sad jedva da je ispitivana. Kroz kreativni međuodnos glasovnog trija SPRECHBOHRER iz Kelna te šestoro istaknutih evropskih pesnika: Tone Avenstrup iz Norveške, katalonca Eduarda Eskofeta, naše Katalin Ladik, Mortena Sendergarda iz Danske, Mije Tiovio iz Finske i Elizabet Vandeler-Dek iz Švajcarske predstavićemo nove proboje u oblastima instrumentalnih mogućnosti glasa, tonalnog spektra govora kao i pitanja notacije. Ovi  transgresivni muzičko-poetski komadi koji su svoju premijeru doživeli u Berlinu, nakon Beograda biće predstavljeni i u mnogim drugim evropskim gradovima u okviru jedinstvene avangardne turneje. Program vode Dragan Protić Prota iz umetničke grupe Škart i revolucionarnog open mic poetskog festivala Pesničenje i njegov kolega iz Nemačke Florijan Nojner.

DEBATNI PROGRAM

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

U subotu 18. juna od 11 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorićemo KROKODILov debatni program razgovorom o različitosti u medijima sa fokusom kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima. U razgovoru pod naslovom Novinari protiv rasizma će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Aleksandar Đuričić (NOVA) i Milena Berić (KROKODIL) koji će uoči festivala KROKODIL zajedno sa svojim kolegama iz redakcija voditi novinarsku školu čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima. Oni će ujedno i mentorisati ovogodišnju generaciju 15 izabranih KROKODILovih novinara na dan koji će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Od 12 sati uslediće društveno-politički razgovor koji nosi naslov samog festivala Godina magijskog mišljenja i osvrće se na sve teme koje su pokrivene u uvodnom tekstu i samom „raciju“ ovogodišnjeg festivala. U saradnji s Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku imaćemo priliku da čujemo neke od najeminentinijih glasova javnog prostora u Srbiji i artikulišemo teme poput pandemije i njenih posledica, preko agresije prema Ukrajini i njenom stanovništvu pa do porasta populizma, desnice, zveckanja oružja, ekonomske krize, krize svesti i mišljenja. Govorićemo o globalnoj potrebi za novim formatima politika, promišljanja i delanja na svim meridijanima sa osvrtom na jugoistok Evrope ili zapadni Balkan.

Beogradsko izdanje festivala KROKODIL zatvorićemo događajima posvećenim izdavačima i književnim prevodiocima, autorima i široj stručnoj javnosti. U nedelju 19. juna od 11 sati u KROKODILovom Centru prevodioci s različitih evropskih jezika i njihovi autori imaće priliku da razgovaraju o različitima izazovima s kojima se suočavaju pri prevođenja dela mladih evropskih pisaca koji stvaraju na "malim" evropskim jezicima, razmene iskustva ali i da se upoznaju s lokalnim izdavačima na tradicionalnom KROKODILovom doručku sa izdavačima u ponedeljak 20. juna od 11 sati takođe u KROKODILovom Centru. Translation Café odvija se u okviru evropskog projekta saradnje CELA (Connecting Emerging Literary Artists) kojim rukovode organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, a čija je jedna od glavnih namera da prevoditeljice i prevodioce postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravne literarne stvaraoce.

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.

Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su samo neka od imena učesnika koji će se u okviru šest festivalskih događaja u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19. Program će okupiti neke od najeminentnijih evropskih pisaca, intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti - umetnike, kulturne radnike, profesionalce i teoretičare, sociologe, istoričare, filozofe i aktiviste među kojima su i neizostavni Njuz.net i Marka Žvaka tandemi.

DEČIJI I OMLADINSKI PROGRAM

U petak 17. juna i subotu 18. juna s početkom od 11 časova održaće se dinamične i razigrane aktivnosti za decu i mlade. Pred najmlađom KROKODILovom publikom, uz vođenje i koordinaciju naše istaknute spisateljice za decu i mlade Jasminke Petrović, predstaviće se značajni autori i autorke savremene književnosti za decu među kojima su: Rudina Čupi (Albanija), Fatih Erdogan (Turska), Biljana Crvenkovska (Severna Makedonija) i Erina Rahmani (Kosovo). Pored gostiju iz regiona kroz seriju inovativnih, multimedijskih radionica predstaviće se i nekoliko vrhunskih domaći autora za decu. Program će biti obogaćen Mobilnom / Pokretnom bibliotekom, koja će biti smeštena u prostoru parka Muzeja Jugoslavije ispred koje će se književni program i realizovati. Prostor oko Mobilne biblioteke biće takođe mesto na kome će se održavati različiti kreativni programi: radionice ilustracije i crtanja, javna čitanja, radionice kreativnog pisanja, dok će bogat sadržaj biblioteke biti dostupan publici i nakon festivala. Dečiji I omladinski program festivala realizuje se u okviru projekta READ (Regionalna mreža za kulturnu raznolikost).  
Cilj ovog projekta koji okuplja organizacije iz pet zemalja (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Turska i Srbija) je osnaživanje i negovanje dobrosusedskih odnosa, pomirenja i interkulturnog dijaloga kroz različite aktivnosti: realizacije rezidencijalnih boravaka pisaca i književnih prevodilaca, podršku višejezičnim i interkulturnim  projektima organizacija civilnog društva iz zemalja regiona, predstavljanje sadržaja i programa Mobilne / Pokretne biblioteke i gostovanja književnika i spisateljica iz regiona na književnim festivalima.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE O PRODAJI KARATA    

• Ulaznice je neophodno obezbediti samo za prve dve večeri Festivala KROKODIL, u petak i subotu 17. i 18. juna.

• Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 23. maja u 12 časova putem prodajne mreže I online DDTicket.rs kao i u KROKODILovom centru, Karađorđeva 43.

• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 750 din. Cena dvodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 1400 din.

• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 16. juna: 850 din. Cena dvodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 16. juna: 1600 din.

• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi na licu mesta 17. i 18. juna: 950 din.

• Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska Unija kroz podršku projektu READ i programa Novinar na dan – Novinari protiv rasizma koji je realizuje o okviru projekta Diversity Network 2.0, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte CELA i B (P) art i Muzej Jugoslavije. Medijski partneri: Danas, Nova I LiceUlice.  
Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..