Promocija zbornika naučnih radova Tanka linija - između leka i otrova, biće održana u Muzeju nauke i tehnike, Dobračina 51, u ponedeljak, 23. maja 2022. godine, u 18 časova, a pre toga, od 17 časova, organizovano je autorsko vođenje kroz istoimenu izložbu. Na promociji će govoriti autori tekstova zbornika: dr Stanoje Bojanin (Vizantološki institu SANU), muzejski savetnik Dragana Spasić-Đurić (Narodni muzej Požarevac), dr Vesna Marjanović - etnolog, Ivan D. Janković – advokat u penziji i dr Vesna Ž. Kilibarda (Vojnomedicinska akademija i Medicinski fakultet VMA, Univerzitet odbrane Institut za farmakologiju i toksikologiju), dok će se ostali autori predstaviti video snimkom: Pavle O. Zelić (Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS), dr Aleksandra D. Patenković (Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković") i Kristijan Ovari (Zoološki vrt Beograd).

Urednici zbornika Tanka linija - između leka i otrova su Jelena Manojlović (Muzej za istoriju faramciju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu), Ivan Stanić (Muzej nauke i tehnike) i Svetlana Mitrović (Etnografski muzej i Beogradu).

Zbornik naučnih radova Tanka linija svojom temom, kao i interdisciplinarnošću tekstova, koji pokrivaju kako opšte istorijske tako, i arheološke, društvene, sociološke, psihološke, pravne i druge oblasti, predstavlja značajan doprinos za razumevanje tanke linije između leka i otrova. Raspored tekstova u zborniku prati hronološku i tematsku koncepciju i većinom se odnose na teritoriju Srbije. Na značaj teme upućuje i njena istorijska sveobuhvatnost koja je bila inspiracija mnogim filozofima od Platona do Deride. Pojedini tekstovi iz Zbornika radova insinuiraju da „tanka linija" nije samo linija između života i smrti ili leka i otrova, već ima i dublje filozofsko značenje. Osam radova hronološki i tematski se bave različitim upotrebama i dejstvima, kao i posledicama otrova i otrovnih supstanci.

Zbornik radova Tanka linija je budući nezaobilazni izvor podataka i znanja kada je reč o otrovima, njihovoj upotrebi, kao i o ljudskoj prirodi.

Kroz aktuelnu izložbu u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike posetioce će voditi autori Jelena Manojlović, Ivan Stanić i Svetlana Mitrović.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..