Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka raspisuje javni poziv za Književni konkurs „NOVICA TADIĆ“ za mlade pesnike. Konkurs se raspisuje u znak sećanja na pesnika Novicu Tadića, čiji je opus obeležio srpsku poeziju na razmeđu 20. i 21. veka i čiji autorski status prevladava sve poetičke i druge podele na aktuelnoj književnoj sceni, a u cilju podsticanja stvaralaštva mladih pesnika na srpskom jeziku. Konkurs je prvi put raspisan 2018. godine. Pravo učešća na konkursu imaju pesnici koji u trenutku raspisivanja konkursa nisu navršili više od 35 godina života i koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira u kojoj državi žive.

Neobjavljene rukopise pesničkih zbirki, obima do pet autorskih tabaka (80 autorskih stranica), autori treba da dostave isključivo poštom, u pet štampanih primeraka, na adresu: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, 11 000 Beograd (sa naznakom: Konkurs „Novica Tadić“). Radovi se potpisuju šifrom, na prvoj strani rukopisa, iznad naslova. Uz rukopise u posebnom zatvorenom kovertu treba dostaviti rešenje šifre, sa sledećim podacima: šifra, ime i prezime, adresa, broj telefona, elektronska adresa i godina rođenja.

Autor na konkurs može poslati samo jedan rukopis. Ranije objavljivani i nagrađivani radovi, radovi ranijih dobitnika nagrade „Novica Tadić“, izbori iz prethodno objavljivanih zbirki pesama, nekompletne prijave i radovi potpisani imenom i prezimenom umesto šifrom neće biti uzimani u obzir.

Petočlana komisija će pregledati sve prispele radove i izabrati jedan rukopis, a rezultat konkursa će biti objavljeni najkasnije do 17. jula 2021. godine, dana rođenja Novice Tadića.
Dobitnik će biti nagrađen plaketom sa likom Novice Tadića, objavljivanjem nagrađenih rukopisa u okviru edicije „Prisustva“, nazvanoj po prvoj pesničkoj zbirci Novice Tadića, pokrenutoj u okviru izdavačke delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kao i novčanim iznosom, koji će biti isplaćen u vidu novčane naknade za nagrađeni rukopis u iznosu od 100.000,00 dinara.
Rok za slanje rukopisa je 29. april 2022. godine.

Sve dodatne informacije o konkursu moguće je dobiti putem elektronske adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefon 011 2637 565.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..