Predstavljanje dela „AGON I MELANHOLIJA. Život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević biće održano 17. marta u 18 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” u Kragujevcu. Razgovor sa autorkom će voditi direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” Mirko Demić. Kapitalno delo Gorane Raičević, u izdanju Akademske knjige, do sada je osvojilo Nagradu „Nikola Milošević”, Nagradu „Laza Кostić”, Nagradu „Medalja za očuvanje kulturnog nasleđa”  i Nagradu „Nikolaj Timčenko”. Obimna monografska studija Gorane Raičević posvećena životu i delu Miloša Crnjanskog (1893–1977) plod je dvodecenijskih izučavanja usredsređenih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus...

Na analize i tumačenja brojnih studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao - i sve to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. Kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. Stoleća, koje su usmeravale i određivale sudbinu austrijskog Srbina, koji će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredeli za perspektivu koja u isto vreme osvetlјava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog izraz je htenja da se njegovom delu priđe iznutra, tako što će se razumevanjem piščevog položaja u svetu, njegove idejnosti i osećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svet, koji je to delo čini vrhunskom umetnošću.

Gorana Raičević radi na Filozofskom fakulteta u Novom Sadu, gde kao redovni profesor predaje Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije. Urednica je u izdavačkoj kući „Akademska knjiga“. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005), Drugi svet (2010), Krotitelјi sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010). Autorka je desetine radova u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama. Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja i Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..