"Ja kao da sam neka podeljena ličnost, nekada sam super miran i sve racionalno rešim, a nekada reagujem kao neko dete ⸺ panikom, plačem, svađom. Znam da to treba da promenim, ali ne znam kako… Ne znam ni zašto to radim. Stalno sebe kinjim. Odlažem, izbegavam…  Koliko god da mi je važno, ne mogu da se nateram.“ Ako se prepoznajete u ovim rečenicama, onda su Shema terapija i ove tribine dobra priča i za Vas. Tvorac Shema terapije Džefri Jang (Young, 1989) opisuje 10 shema modova – naših unutrašnjih stanja, odnosno delova ličnosti koje bivamo, osećamo i živimo. Razgovor je u sredu, 26.2.2022. u 20h. 

Kroz ovaj ciklus tribina mi ćemo da prođemo kroz njih u okviru 8 tema. Pričaćemo o tome kako nastaju i kako se ispoljavaju, kako utiču na naše ponašanje i na to koliko ćemo i kako zadovoljiti naše bazične potrebe. Diskutovaćemo o tome kako jačati one zdrave delove nas, a kako zauzdati one koji održavaju nezadovoljstvo i vuku u bol.  

Ovi susreti zamišljeni su kao predavanja i razgovor. Koristićemo primere iz filmova i psihoterapijske prakse, a nadamo se da ćete i vi biti voljni da podelite i neku vašu priču.

Naš prvi susret biće posvećen modu Ranjenog deteta , odnosno sledećoj temi:

Unutrašnje dete: sve naše ranjivosti

Svako od nas ima te neke teme ili situacije koje predstavljaju okidače za naše emocije i za našu najveću ranjivost. U susretu sa njima, postanemo posebno osetljivi, plačljivi, osećamo povređenost i bespomoćnost kakvu oseća dete, a sve ono što inače znamo i umemo kao da prestane da postoji. To stanje plaši i boli, pa najčešće pokušavamo od njega i da pobegnemo. Pokušavamo da ne osećamo! Govorimo sebi (a neretko to čujemo i od drugih) da „odrastemo“, „da se trgnemo“, „da ne budemo slabi“ i sl. Umesto da pustimo da osećamo to što osećamo i da iz toga rastemo i jačamo mi se zaledimo, bežimo ili se tome kako znamo i umemo opiremo. Time ne samo da produbljujemo bol već i propuštamo da vidimo da je snaga upravo u ranjivosti. Tokom tribine bavićemo se pitanjima kao što su: kako prepoznati i prigrliti svoje „unutrašnje dete“ i sopstvenu ranjivost; kako videti i iskoristiti snagu koju ona nosi i kako pomoći sebi na zdrav i isceljujući način.

Razgovor će voditi dr Tijana Mirović, psihološkinja i psihoterapeutkinja, a Tijanina gošća će biti Mia Popić, psihološkinja i psihoterapeutkinja.

Ulaz je slobodan!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..