Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji. Ukupno 25 urednika Vikipedije na srpskom jeziku uneo je čak 10.080 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu! Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret danu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze. Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci.

Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji. Iza Vikipedije na srpskom, slede katalonska sa unetih 1915 referenci i poljska sa 1355 unetih referenci. Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6600 unetih referenci. Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu. U 2021. godini su takođe ostvareni zapaženi rezultati i zauzeli smo 1. mesto na globalnom nivou sa 17.112 unetih reference, dok smo 2020. godine zauzeli drugo mesto.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2022. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je uključeno u međunarodni Vikimedijin pokret i priznato kao lokalni ogranak na teritoriji Republike Srbije.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite sjajne rezultate ove globalne kampanje.

Zvaničnu stranu događaja možete da pogledate ovde.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..