U četvrtak, 21. oktobra s početkom u 19 časova u KROKODILovom centru na redu je četvrta epizoda serijala "Umetnici govore". Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević razgovaraće sa savremenom umetnicom, teoretičarkom, profesorkom i aktivistkinjom, Katarinom Zdjelar. Delo Katarine Zdjelar odlikuju kako teorijsko, tako i praktično istraživanje zvuka, posebno glasa, analiza političkih i socijalnih dimenzija muzičkog sveta, refleksije različitih identiteta u različitim kontekstima kao i bavljenje politikama moći iz pozicije Drugog. Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da je Katarina Zdjelar omogućila publici besplatno gledanje filmova i videa na platformi Vimeo tokom 24 sati pre događaja. Ujedno, ovaj razgovor predstavlja sjajan uvod za učešće ove umetnice na Festivalu autorskog filma na kom će biti prikazani njeni filmovi.

Podsećamo Vas da je u prve tri epizode serijala "Umetnici govore" Branislav Dimitrijević vodio razgovore sa Slavkom Bogdanovićem, Milicom Tomić i Miloradom Mladenovićem. Snimak četvrte epizode serijala "Umetnici govore" biće dostupan na KROKODILovom Youtube kanalu.

Katarina Zdjelar odrasla je u Beogradu a trenutno živi u Roterdamu. Njen rad uglavnom je predstavljen u medijima pokretnih slika i instalacija, dok su središnje teme njenih teorijskih i praktičnih umetničkih interesovanja glas, muzika, zvuk i jezik. U poslednje vreme bavi se potencijalima i nasleđima pacifističkih proto feminističkih praksi, uključujući Kathe Kollwityz and Dore Hoyer. Zdjelar je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, zvanje Master lepih umetnosti studije stekla je na Institutu Piet Zwart u Roterdamu a završila je i dvogodišnji rezidencijalni program u Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Predstavljala je Srbiju na pedeset trećem Venecijanskom bijenalu, kao i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prestižnih nagrada, od kojih su najnovije nagrada MMSU,nagrada Zagrebačkog salona 2019. i Dolf Henkes 2017. Katarina Zdjelar je i edukator i tutor u Institutu Piet Zwart (MA lepih umetnosti), WdKA Roterdam i na Master umetinčkim istraživačkim studijama na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu.

PREDSTAVLJANJE NOVIH KNJIGA MARKA POGAČARA I RAZGOVOR S AUTOROM

U petak, 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u KROKODILovom centru, održaće se promocija novih naslova Marka Pogačara u izdanju Kontrast izdavaštva. Ovoga puta, Marko će predstaviti novu knjigu putopisne proze "Korov, ili protiv književnosti", kao i novi izbor iz poezije pod naslovom "Ili ti ili svjetlo". Razgovor će voditi Jelena Nidžović, urednica u Kontrast izdavaštvu.

Marko Pogačar jedan je od najistaknutijih mladih pisaca iz Hrvatske. Piše poeziju, eseje i pripovetke. Urednik je u književnom časopisu Quorum. Priredio je antologije: Hrvatska mlada lirika 2014. i The edge of a page: young poetry in Croatia (2019). Bio je stipendista fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Internationales Haus der Autoren Graz itd. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

PREDSTAVLJANJE OKTOBARSKOG GOSTA KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE MIGELA ROANA

Prevodilačka radionica s Migelom Roanom Subota, 23. oktobar, od 11 časovaKROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica) Radni jezici: španski i zajednički Broj učesnika je ograničen. Prijave za učešće se vrše putem email adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Nošenje maski u prostoru je obavezno. Snimak događaja biće dostupan na YT kanalu @KrokodilEngagingWords

Razgovor s Migelom Roanom, Vilom Firtom i Džonom Koksom o prevodiocima s malih jezika Učestvuju: Migel Roan, Vil Firt (uživo) i Džon Koks (uključenje putem platforme Zoom) Petak, 29. oktobar, od 19 časova KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica) Nošenje maski je obavezno, a broj posetioca ograničen. Snimak događaja biće dostupan na YT kanalu @KrokodilEngagingWords

Oktobarski gost KROKODILove kuće za pisce Migel Roan učestvovaće u dva događaja tokom svog boravka. U subotu, 23 oktobra, od 11 časova održaće prevodilačku radionicu na kojoj će, između ostalog, učesnici prevoditi odlomke iz neke od njegovih knjiga sa španskog na zajednički jezik, dok će u petak, 29. oktobra, od 19 časova Migel, zajedno s Vilom Firtom i Džonom Koksom, učestvovati u razgovoru o položaju i iskustvima prevodioca s malih jezika. Razgovor će moderirati Vladimir Arsenijević.

Migel Roan, rođen 1981. godine u Vigu (Španija), jedan je od najznačajnijih balkanologa, koji je više od deset godina bio u stalnom dodiru sa aktuelnom situacijom na ovom području. Ubrzo nakon što je diplomirao pravo i političke nauke na Autonomnom univerzitetu u Madridu, zaputio se ka Balkanu zahvaljujući raznim poslovima i stipendijama. Ako ga nešto karakteriše, to je izuzetna svestrasnost, što se odražava i na kvalitet njegovog stvaralaštva. Pored profesorskog angažmana na različitim poljima i univerzitetskim institucijama, on je i urednik časopisa Balkania (balkania.es), koji se bavi proučavanjem Balkana i predstavlja prostor na kome se susreću balkanolozi iz različitih zemalja. Takođe se bavi i prevođenjem i pisanjem za više španskih medija.

Boravak Migela Roana realizuje se kroz projekat Translation in Motion. Translation in Motion je međunarodna inicijativa pokrenuta u februaru 2021. godine od strane nekoliko prevodilačkih centara iz osam evropskih zemalja Zapadnog Balkana i Evropske Unije. Cilj projekta Translation in Motion jeste da se zalaže i pomaže povećanje broja, raznolikosti i kvaliteta književnih dela dostupnih širom Evrope. Projekat Translation in Motion je kofinansiran programom Kreativna Evropa za Zapadni Balkan Evropske Unije.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..