Izdavačka kuća Booka kraj leta dočekuje bogatija za četiri izvanredna dela savremene književnosti. U pitanju su knjige: “Polovina koja nedostaje” američke autorke Brit Benet, najveći američki bestseler u poslednjih godinu dana, zatim “Ljubav u slučaju opasnosti” nemačke spisateljice Danijele Krin, potom roman iz najužeg izbora za nagradu Buker “Zagoreli šečer” autorke Avni Doši, te “Polje”, novo delo možda i najveće književne zvezde nemačkog govornog područja, Austrijanca Roberta Zetalera.

Izdavačka kuća Booka u avgustu je objavila roman „Polovina koja nedostaje“ afroameričke spisateljice Brit Benet. Brit Benet je privukla pažnju već svojim prvim romanom, „Majke“ (2016), koji se našao na listi bestselera Njujork tajmsa (The New York Times), dok je njen drugi roman, „Polovina koja nedostaje“ (2020), odmah po objavljivanju dospeo na prvo mesto iste liste. „Polovina koja nedostaje“ je roman o netrpeljivosti, internalizovanom rasizmu, homofobiji, begu od nametnutih identiteta i redefinisanju sebe. Potku romana čini priča o dve afroameričke bliznakinje koje su sa šesnaest godina pobegle iz gradića u Luizijani. Jedna od njih shvata da može da se predstavi kao belkinja i nestaje bez traga, dok se druga vraća u rodni gradić bežeći od nasilnog muža. „Polovina koja nedostaje“ je kompleksna priča o Americi, njenoj rasističkoj prošlosti i sadašnjosti, koja zadire i u pitanja izbora i nasleđa. Benet se vešto kreće od pedesetih do devedesetih, od američkog Juga do Kalifornije, gradeći potresnu priču o sestrinskoj povezanosti s iznenađujućim zapletima i impresivnim psihološkim uvidima.

Roman „Ljubav u slučaju opasnosti“ nemačke spisateljice Danijele Krin, je skoro godinu dana po objavljivanju bio u vrhu liste nemačkih bestselera. „Ljubav u slučaju opasnosti“ čini pet priča o životu pet žena povezanih prijateljstvom, rodbinskim vezama ili suparništvom. Sve junakinje su u zrelim godinama, iskusile su i izgubile ljubav, nezadovoljne su svojim vezama, preispituju svoj život i svoje izbore i pokušavaju da definišu ko su zapravo. Krin istražuje strah, nadu, ambiciju, krhkost i razočaranja koja oblikuju život modernih žena i nudi iskrene uvide o majčinstvu, neželjenoj trudnoći, tugovanju, neverstvu i razvodu.

„Zagoreli šećer“, je prvenac američke spisateljice Avni Doši koji je uvršten u uži izbor Bukerove nagrade 2020. godine. „Zagoreli šećer“ je provokativan roman o okrutnosti, zlostavljanju, ljubavi i izdaji u odnosu majke i ćerke. Vešto se krećući između Indije osamdesetih godina prošlog veka i sadašnjeg doba, Doši donosi priču o bolno isprepletenim životima majke i ćerke u Puneju, u Indiji. Antara, žena koju je majka Tara zapostavljala i zlostavljala, suočena je s tim da treba da brine o dementnoj majci koja se nikad nije starala o njoj. Avni Doši impresivno i zastrašujuće ogoljeno govori o ambivalentnosti i ogorčenosti, osećanjima o kojima se ne govori kada je u pitanju majčinstvo, istovremeno otvarajući pitanje šta se sa sigurnošću može znati o osobama koje su nam najbliže.

Izdavačka kuća Booka je početkom septembra objavila knjigu „Polje“ nemačkog pisca Roberta Zetalera, autora bestselera „Trafikant“ i „Čitav život“. Roman „Polje“, svojevrsni omaž američkom pesniku Edgaru Liju Mastersu i njegovom delu „Antologija Spun Rivera“, odvija se na groblju provincijskog gradića Paulštata, gde 29 mrtvih priča o svom životu. Mrtvima je dat glas da sumiraju svoj život ili da izveste kako su umrli ili da ispričaju ono što im je obeležilo život, bilo da su to momenti velike sreće, životna razočaranja ili čežnje koje su ih gonile. Kroz nepretenciozne, dirljive, duhovite i ponekad bizarne priče, u kojima pojedinci postaju rođaci, kolege, prijatelji ili sugrađani, Zetaler gradi roman o onome što zapravo čini život, u fiktivnom provincijskom gradiću ili bilo gde drugo.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..