Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je novu knjigu profesora i istraživača Dejvida Rajha „Ko smo i kako smo ovde stigli: Drevna DNK i nova nauka o ljudskoj prošlosti“.  Knjigu sa engleskog jezika je preveo Roman Balvanović. U ovoj sveobuhvatnoj studiji, Dejvid Rajh iskopava i ispituje osnovna pitanja u vezi sa našim poreklom i budućnošću, upotrebljavajući moćne nalaze iz ljudske genetike. Ko smo i kako smo ovde stigli? Ovo pitanje postavljali smo sebi od pamtiveka i odgovarali kako smo znali i umeli – u najstarija vremena mitom i legendom, potom istorijom, arheologijom i lingvistikom.

Sada se toj poteri za precima priključila savremena genetika, ispitivanjem celokupnog genoma ostataka drevnih ljudi, prikupljenih sa arheoloških nalazišta širom planete. Ta istraživanja napravila su pravu revoluciju u ovoj oblasti – revoluciju drevne DNK.

Genetičar Dejvid Rajh, jedan od njenih tvoraca i, po oceni časopisa Nature, „jedan od deset značajnih ljudi“ u celokupnoj nauci, briljantno tumači rezultate ovih istraživanja i rekonstruiše sliku kretanja čoveka od izlaska iz Afrike do naseljavanja najudaljenijih krajeva pet kontinenata. Rajhova analiza kao na filmskom platnu prikazuje uzbudljiv triler čovekovih seoba, pružajući jasno i uverljivo saznanje da je neprestano kretanje i stalno mešanje ljudske populacije sama bit onoga ko smo i šta smo. Ova knjiga se čita u dahu, iznenađuje neprestano i razbija mnoge predrasude.

Dejvid Rajh (David Reich) profesor je genetike na Harvardskom univerzitetu i istraživač na Medicinskom institutu Hauard Hjuz (Howard Hughes). Časopis Nejčer (Nature) istakao ga je 2015. kao jednog od „10 značajnih ljudi” u sveukupnoj nauci, zbog njegove uloge u preobražaju oblasti drevne DNK „od traganja u niši do industrijskog procesa”. Godine 2017. dodeljena mu je nagrada Den Dejvid (Dan David) u arheološkim i prirodnim naukama za proračunsko otkriće mešanja neandertalaca i savremenih ljudi.

Foto autora: Kayana Szymczak for The New York Times

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne