O ’’Novosadskoj neoavangardi - izboru iz poezije’’ (Bulevar books, Novi Sad, 2021 uredila Vitomirka Trebovac) u ponedeljak, 16. avgusta od 19 časova u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a, razgovaraće Vladislava Gordić Petković, profesorka filozofskog fakulteta i književna kritičarka, pesnici Slobodan Tišma i Vladimir Kopicl iz Novog Sada, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.       Ovaj slobodan, krajnje lični poetski izbor, uz pogovor ’’Politika poetike’’ Vojislava Bekvalca, koji počinje i završava se dvema pesnikinjama Juditom Šalgo i Katalin Ladik, uz prisustvo četiri pesnika Vladimira Kopicla,Vojislava Despotova, Slobodana Tišme i Vujice Rešina Tucića,objedinjava  na istom mestu kreatore koji su u Novom Sadu stvarali u periodu ’’neoavangarde’’, 70-ih i dalje.

Izborom nisu zastupljena sva imena, jer ovim pesnicima /kinjama ’’neoavangarda’’ bila je samo polazište, zajednički imenitelj. Ovaj izbor potreban je, pre svega da ukaže na fenomen pesničkog otpora, koji  (ne)iščezava. Ova knjiga opominje i podseća da umetnost mora biti subverzivna, pobunjenička, entuzijastična, i na kraju-zajednička stvar.

Judita Šalgo( 1941-1996) Rođena u Novom Sadu kao Judita Manhajm, od roditelja Jevreja, koji su tokom Drugog sv.rata odvedeni u logor. Oca su ubili,a majka se udaje za apotekara Ladislava Šalgoa. Mađarski joj je maternji jezik, a srpski uči po polasku u školu...Prevodila je, uređivala Tribinu mladih, u Matici srpskoj, radila kao lektorka i knjižarka...

Vladimir Kopicl (1949) Rođen u Đeneral Jankoviću, na granici Kosmeta i Makedonije. Osnovnu, srednju školu i Filozofski fakultet završio u Novom Sadu, gde i danas živi. Pesnik, prevodilac, esejista, književni, filmski, pozorišni kritičar,urednik književnih časopisa, zbornika i antologija.

Vojislav Despotov (1950-2000) Rođen u Zrenjaninu, živeo u Novom Sadu, umro u Beogradu, nekoliko dana nakon promocije romana ’’Drvodelja iz Nabasala’’. Pesnik, autor radio-drama,romana, osnivač i urednik prvog privatnog yu-časopisa ’’Hej,Džo’’, o američkoj kulturi. Prevodilac sa engleskog, nemačkog, slovenačkog...

Slobodan Tišma (1946) Rođen u Staroj Pazovi, prve godine života proveo u Beogradu, živi i radi u Novom Sadu. Osnivač kultnih novotalasnih bendova ’’Luna’’ i ’’La Strada’’, pesnik, performer, autor dnevničkih zapisa i romana, dobitnik NIN-ove nagrade za ’’Bernardijevu sobu’’. Živi u Urvideku.

Vujica Rešin Tucić (1941-2009) Rođen u Melencima, živeo u Novom Sadu. Radio u biblioteci Novog Sada. Uređivao mnoge književne časopise, pokrenuo ’’Adresu’’. Dramaturg, pesnik, esejista, prozni autor, ali i autor kultne rečenice ’’Život je posao’’.
Katalin Ladik (1942) Rođena u Novom Sadu, u Kisačkoj ulici, a kasnije živi na relaciji Novi Sad-Budimpešta-Hvar. Radila u banci, bila je glumica na Radio Novom Sadu, odbornica skupštine Novog Sada( 1963-1967)Njeno stvaralaštvo obuhvata književnost, glumu, foničnu i vizuelnu poeziju, performans, body art, akcije...

Dobrodošli!


<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..