Ciklus tribina „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku”, kojim Filmski centar Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda želi da strateški osmisli, koncipira i problematizuje neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma počeće u ponedeljak, 31. maja u 18.00 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Prva u nizu je tribina pod nazivom FILM I KNJIŽEVNOST: KOLIKO SE POZNAJEMO - SUSRET PRODUCENATA, REDITELJA I PISACA. Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Učesnici tribine su: Vladimir Kecmanović, pisac, scenarista, kolumnista, Srdan Golubović, filmski reditelj, Miroslav Mogorović, producent, Nikolina Vučetić, producentkinja, Gorčin Stojanović, filmski reditelj, Saša Radojević, scenarista, Milutin Petrović, filmski reditelj i Muharem Bazdulj, pisac, novinar i prevodilac.
 
„Susret producenata, reditelja i pisaca, treba da otvori razgovor na temu sličnosti odnosno razlika između romana i filma, umetničkih vrsta koje su koliko slične toliko različite. Zbog čega srpski film ima najmanje ostvarenja na predloške romana i drugih dela? Da li je film Marko Kraljević koji se priprema, izuzetak koji potvrđuje pravilo? Da li srpski pisci s jedne strane pišu romane koji planski ne mogu biti ekranizovani jer time čuvaju “čistotu” umetničke vrste zvane roman ili pripovetka? Da li su sineasti toliko zaraženi “kratkim rezovima” i uzročno-posledičnim filmskom jezikom, da im se čini da bilo kakvo odstupanje od te norme, vodi u pravljenje nekomercijalnog filma? Može li književnost da ponudi scenario za pravi bioskopski film? Ovo su pitanja na koja trougao pisci-producenti-reditelji svakako imaju različite odgovore i poglede“, rekao je Aleksandar Gatalica.

Ideja ciklusa tribina pod objedinjujućim nazivom Identitet srpskog filma, ima za cilj da problematizuje, rasvetli, produbi i kvalitativno doprinese sagledavanju  svih  bitnih aspekata savremenog srpskog filma. Teme tribine definisane su kao presek aktuelnih upitnika srpskog filma i prilagođene su  najpre potrebama mlađe generacije. Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.   

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..