Izdavačka kuća Booka objavila je Lažne bajke, neobičnu zbirku priča, zajedničko delo Davida Albaharija i Mirjane Ognjanović, obogaćeno ilustracijama Slavka Krunića. Držeći se objašnjenja da se ne zna kada su bajke nastale, te da je njihova priroda skitalačka i transformativna – ne samo da bajke putuju kroz vreme i prevaljuju kontinente, prožimajući sve društvene slojeve, one takođe neprestano preobražavaju slušaoce u naratore i obratno – autori u Lažnim bajkama predstavljaju bajke drugačije od onih na koje smo navikli, priče neočekivanih obrta i poetski duhovite. Svaku bajku prati ilustracija Slavka Krunića, a na samom kraju knjige nalazi se, po rečima autora, bajka bez reči, data kroz ilustraciju Kentaur.

Želeći da čitaoce izmeste iz udobne pozicije konzumenta priča, autori im daju zadatak da sami protumače poslednju bajku, pružajući tako i njima zadovoljstvo pripovedanja i davanja pouke.

David Albahari (1948) jedan je od najznačajnijih savremenih domaćih književnika. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. Do sada je objavio osamnaest knjiga priča i petnaest romana, kao i četiri knjige eseja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Ninova nagrada i „Balkanika“, nagrada za najbolji roman na Balkanu, osvojene za roman Mamac. Njegova dela dosad su prevedena na osamnaest jezika. Pored pisanja, bavi se i prevođenjem s engleskog jezika. Od 1994. živi i radi u Kalgariju u Kanadi, a od 2014. deli svoje vreme između tog kanadskog grada i Zemuna.

Mirjana Ognjanović (1959) bavi se muzikom, književnim prevodilaštvom i novinarstvom. Pored prevoda književnih dela s italijanskog i engleskog jezika, objavila je i zbirke pripovedaka: Začarani Velja i ostale priče (2010), Nesanica za dvoje (2013) i Sirena koja se smeši - Pet bajki o Venecijanskom getu (2016). Izvestan broj priča Mirjane Ognjanović, s ilustracijama Aleksandra Palavestre, svojevremeno je bio objavljen u „Politikinom zabavniku“. Živi i radi u Beogradu.

Slavko Krunić (1974), slikar, član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlagao je na trideset samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove ilustracije se nalaze u brojnim knjigama i časopisima, i na omotima albuma nekoliko bendova. Objavio je knjigu Satirikone s francuskom književnicom Elodi Pinel, sarađivao u „Politikinom zabavniku“, ilustrovao knjige Mirjane Ognjanović, kao i katalog i plakat opere Verter Narodnog pozorišta u Beogradu. Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..