Kulturni centar Grad, Liceulice i Izdavačka kuća Clio pozivaju vas na razgovor o knjizi „Pod istim krovom“ i crowdfunding kampanji „Četiri točka za jednu knjigu“ u ponedeljak, 14. avgusta od 20h. Učesnici: Rastislava-Ava Mirković, prevoditeljka i pokretačica crowdfunding kampanje, Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio, Žarka Radoja, novinarka i Tijana Spasić, moderatorka. 

Dvoje Berlinaca – sin Isidor (10) i majka Ava (46) – su na ČETIRI TOČKA, tj biciklima, prešli 1200 km kako bi prikupili neophodna sredstva za objavljivanje JEDNE KNJIGE: “Pod istim krovom” autora Amira Baitara (sirijskog studenta matematike i informatike) i Heninga Zusebaha (novinara Die Zeit-a), u izdanju izdavačke kuće Clio. 

Knjiga predstavlja ličan i često bolno iskren dnevnik dvojice autora – poznatog nemačkog novinara, i mladog sirijskog izbeglice koji je šest meseci uživao gostoprimstvo Heningove četvoročlane porodice. Autori naizmenično pišu, svaki iz svoje perspektive, o stavovima i iskustvima u vezi sa migrantskom krizom, počev od drugačijih običaja, shvatanja porodice, muško-ženskih odnosa, do međusobnih predrasuda, odnosa zapadnog sveta i islama itd. 

Crowdfunding kampanju (finansiranje projekata individualnim prilozima građana), pod nazivom Četiri točka za jednu knjigu, Isidor i Ava su započeli 19. jula, otisnuvši se biciklima iz Pasaua niz Dunav; vozili su kroz Nemačku, Austriju i Mađarsku, sve do Novog Sada, u koji su stigli nakon 18 dana. 

Podržali su ih brojni pojedinci i organizacije:

1. Oba autora su odustala od honorara za autorska prava.

2. Izdavačka kuća Rowolt je odobrila prevodilačka prava bez naknade.

3. Magazin Liceulice promoviše objavljivanje knjige kroz tromesečni feljton.

4. Izdavačka kuća Clio zainteresovanim javnim bibliotekama pokloniće primerke knjiga, i organizovaće razgovore o knjizi, kao i tribinu na Sajmu knjiga u Beogradu.

5. Zahvaljujući angažmanu više od pedeset osoba iz celog sveta, putem crowdfunding kampanje prikupljeno je preko 90% potrebne sume!

6. Nekoliko blogera pratilo je biciklističku turu i obaveštavalo o toku akcije na nemačkom i engleskom, a uživo sa putovanja izveštavali su Radio Beograd 202 i drugi mediji iz Srbije.

Svi zainteresovani mogu da dobiju informacije o putovanju, ili da pogledaju fotografije i video zapise ovde.  

Amir Baitar rođen je u Siriji 1991. godine, i odrastao u malom selu na reci Eufrat. Studirao je matematiku i informatiku u gradu Deir ez-Zor, sve dok rat nije onemogućio njegovo dalje školovanje. Godine 2015. je izbegao u Nemačku. Autorovo ime je u knjizi izmenjeno zarad zaštite njegove porodice.

Hening Zusebah je urednik vikend izdanja magazina „Die Zeit“. Njegove reportaže su osvojile najznačajnije nemačke novinarske nagrade.

Nakon razgovora o ovoj sjajnoj inicijativi, posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa biciklističkim projektom Pedaliranje, a svi koji dođu na svojim dvotočkašima dobiće i mali besplatni servis svojih bicikala.

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..