Po pozivu svog izdavača, Akademske knjige iz Novog Sada, poznati svetski ekonomista Branko Milanović održaće predavanje u Beogradu u Zadužbini Ilije M. Kolarca 19. januara 2017. godine u 19.30 časova. Predavanje će se održati po temi iz knjige Globalna nejednakost koja je objavljena na engleskom i srpskom jeziku 2016. godine. U knjizi Globalna nejednakost, koju su recenzirali nobelovci Angus Diton i Džozef Stiglic, te planetarni ekonomista Toma Piketi, Branko Milanović nastavlja višedecenijsko empirijsko istraživanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nejednakosti unutar i između zemalja, ali ispituje i efekte globalizacije na distribuciju dohotka u svetu.

Milanović u svojoj monografiji otkriva ogroman jaz u raspodeli dohotka u današnjem svetu, postavlja pitanje: kako će se nivo nejednakosti između građana sveta menjati u nekoliko narednih decenija? Ako se dohodovna konvergencija Azije i Zapada nastavi, to će biti snažan faktor konvergencije individualnih dohodaka. Svet će se uskoro suočiti, smatra Branko Milanović, sa situacijom u kojoj će dalji uspon urbane Kine početi da doprinosi rastu umesto smanjivanju globalne nejednakosti.

Istražujući problem dohodovne nejednakosti iz globalne, ali i nacionalne perspektive, Milanović pokreće i s njim povezana politička pitanja. On smatra da se mnogi od globalnih problema politički manifestuju na nivou nacionalnih država. Ovaj metodološki pristup omogućava nam da razumemo niz političkih enigmi: zašto se u SAD dogodio Tramp, a u V. Britaniji bregzit? kako je moguće ublažiti snažne migratorne pritiske u Evropi i na američko-meksičkoj granici?, i druge političke „tajne“ modernog društva.

Izdavač: Akademska knjiga, 2016
Preveo s engleskog: Đorđe Tomić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..