ISajkoRiobarStubovi kulture predstavljaju prvo srpsko izanje romana hrvatske književnice Ivane Sajko „Rio Bar“, koji iz ženske perspektive i „sa druge strane“ govori o užasima ratnih sukoba krajem XX veka i njihovim posledicama u Hrvatskoj danas.


„Rio bar“ je polifonijska slagalica koja iz različitih vremenskih perspektiva progovara o deformacijama i anomalijama rata u Hrvatskoj. Zločini, kriminal, ksenofobija, slom države, opšta besperspektivnost i svakovrsna zapuštenost, mafijaški obračuni, sudbine prognanih i nestalih, samo su neke od tema koje Ivana Sajko u romanu dotiče. Glasovi ženskih pripovedača u ovom romanu dele istu gorčinu, teskobu, mučninu i razočaranje. Tekst se odlikuje i izrazito lirski obojenim fragmentima. Autorka često naglašava haotičnost svesno zanemarujući gramatička pravila, a snažan emocionalni naboj postiže upotrebom vulgarizama i slenga.

Ivana Sajko je najuspešnija dramska i prozna spisateljica mlađe generacije, dramaturg, cenjena pozorišna rediteljka, predavač na Akademiji dramske umjetnosti i urednica dva časopisa, našoj publici do sada je poznata po drami Žena – bomba.


<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 

Putopisi, Intervjui..